Clicky

 Politieblokkades moeten 'vrijheidskonvooi' uit Brussel houden

Politieblokkades moeten 'vrijheidskonvooi' uit Brussel houden [+video]
14-02-2022 10:03 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Belgische politie probeert met blokkades te voorkomen dat voertuigen die deelnemen aan een 'vrijheidskonvooi' tegen coronamaatregelen het centrum van Brussel bereiken. Het is daardoor erg druk op de toegangswegen naar de hoofdstad, meldt het verkeerscentrum. De politie heeft een afslag op de E40 voor verkeer dat vanuit Leuven naar de Belgische hoofdstad wil komen afgesloten. De autoriteiten hebben de demonstratie verboden.

Volgens de burgemeester van Brussel, Philippe Close, zijn in totaal vier- tot vijfhonderd auto's en bestelwagens op weg naar Brussel. "Ongeveer dertig daarvan zijn geblokkeerd en de rest is in het niets verdwenen", zei hij op de Franstalige radio RTBF. Incidenten zijn vooralsnog uitgebleven.

De politie vraagt nadrukkelijk niet met de auto naar Brussel te komen. Deelnemers aan het konvooi die toch de stad binnenkomen worden omgeleid naar een parkeerplaats aan de rand van Brussel. Het gaat voorlopig om enkele tientallen voertuigen die ondanks het verbod toch naar de stad zijn gekomen vanuit Frankrijk en Luxemburg. Volgens een politiewoordvoerder is van een overrompeling vooralsnog geen sprake. Volgens Close is het zaak "om niet toe te staan dat Brussel wordt gegijzeld."

Bij Lille in Noord-Frankrijk hadden zich zondagavond zo’n 1300 voertuigen verzameld. Anderen hebben ervoor gekozen naar Straatsburg te rijden, waar het Europees Parlement deze week vergadert. Volgens een Franse vertegenwoordiging van het konvooi zouden daar politici zijn die de betogers willen spreken. "Dat was altijd het doel van het Franse konvooi", staat er op het sociale platform Telegram geschreven, meldt De Standaard.

Het fenomeen van de vrijheidskonvooien is komen overwaaien uit Canada. In Den Haag was zaterdag een actie van betogers met vrachtauto's en andere voertuigen. De politie in Parijs gebruikte dit weekend traangas tegen deelnemers en deelde honderden boetes uit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats