Clicky

 
Transport Online - Australië sluit ambassade in Kiev

Australië sluit ambassade in Kiev

Australië sluit ambassade in Kiev
13-02-2022 00:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

CANBERRA - Australië gaat haar ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev sluiten nu een Russische inval op handen lijkt, melden Australische media. Minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne zei dat gezien de verslechterde veiligheidssituatie in de regio de regering heeft besloten alle activiteiten in de ambassade tijdelijk op te schorten en het personeel heeft opgedragen te vertrekken.

Het land verplaatst zijn activiteiten naar een tijdelijk kantoor in Lviv, een plaats in het westen van Oekraïne vlakbij de grens met Polen. Premier Scott Morrison heeft alle Australiërs opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. "Ons advies aan hen is heel duidelijk: dit is een zeer gevaarlijke situatie en voor uw eigen veiligheid moet u proberen Oekraïne te verlaten. Het zal een zeer onstabiele situatie zijn als daar een conflict is", zei hij.

Verschillende landen riepen al hun burgers op om Oekraïne te verlaten en niet meer naar het land te reizen tenzij dat strikt noodzakelijk is. Onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Saudi-Arabië, Israël, België, Noorwegen, Denemarken, Estland en Letland waarschuwden mensen die zich nog in Oekraïne bevinden.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin hebben zaterdag ruim een uur met elkaar gesproken over de crisis rond Oekraïne. Ze hebben besloten verder te praten. Het gaat erom of een oorlog in het Oost-Europese land kan worden afgewend.

Washington stelt dat Rusland inmiddels zoveel eenheden in stelling heeft gebracht dat het op korte termijn kan aanvallen. Poetin ziet de westerse steun aan Oekraïne en de troepenversterkingen in Oost-Europese NAVO-landen juist als bedreigend. Ondertussen manen de Oekraïense machthebbers tot kalmte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden