Clicky

 
Transport Online - FNV: meer acties als werkgevers lonen niet verhogen

FNV: meer acties als werkgevers lonen niet verhogen

FNV: meer acties als werkgevers lonen niet verhogen
12-02-2022 15:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - Bedrijven moeten werknemers dit jaar hogere lonen gaan betalen, anders kunnen ze op meer stakingen rekenen. FNV-voorzitter Tuur Elzinga voorspelt in een interview met De Telegraaf een "heet voorjaar en een hete zomer". Volgens Elzinga hebben werkgevers namelijk ondanks de coronapandemie "prima winsten gemaakt" maar merken werknemers daar nog veel te weinig van.

De bond wil met werkgevers een zogeheten automatische prijscompensatie afspreken. Dat houdt in dat een hoger loon zoals afgesproken in een cao aan de inflatie is gekoppeld. Dat zou op basis van de prijsstijgingen, de huidige inflatie en andere voorspellingen van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen betekenen dat er zo'n zeven procent bij moet komen de komende twee jaar, zegt Elzinga. DNB zei eerder voor dit jaar nog eens een inflatie van vier procent te voorzien.

Elzinga ziet ook vanwege de krappe arbeidsmarkt ruimte voor loonsverhogingen. "Werknemers kunnen eisen stellen. Die moet je gelukkig zien te houden, anders raak je ze kwijt", zegt hij. Hij waarschuwt ondernemers verder dat "verkeerde zuinigheid hun bedrijfsvoering in gevaar brengt".

Waar gestaakt zal worden, is volgens Elzinga uiteindelijk aan de leden, maar de vakbondsvoorman zegt al wel de acties in het kleinmetaal op te willen voeren "naarmate het conflict langer duurt". In de sector wordt al maanden onderhandeld over een nieuwe cao.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden