Clicky


Steeds meer landen roepen hun landgenoten op Oekraïne te verlaten

Steeds meer landen roepen hun landgenoten op Oekraïne te verlaten
11-02-2022 20:14 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV/JERUZALEM - [update 22:41 uur] Omdat de situatie verslechtert willen steeds meer westerse landen hun burgers weg hebben uit Oekraïne. Zij houden rekening met een Russische invasie, hoewel Moskou blijft benadrukken dat niet van plan te zijn.

Landen als Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken, Estland en Letland riepen hun burgers op te vertrekken. Ook wordt het aantal diplomaten verminderd. Israël gaat de verwanten van zijn ambassadepersoneel in de Oekraïense hoofdstad Kiev evacueren.

De Europese Unie adviseert niet-essentieel personeel van de ambassade in Kiev het land te verlaten en hun werk buiten Oekraïne voort te zetten. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië riepen hun landgenoten eerder op de dag op Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten, in het licht van de gespannen situatie aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Nederlanders in Oekraïne krijgen het advies een eventueel vertrek niet tot het laatste moment uit te stellen. De Nederlandse ambassadeur in Kiev, Jennes de Mol, benadrukt dat Nederland geen mensen uit Oekraïne gaat evacueren als het conflict escaleert.

De Amerikaanse president Joe Biden riep zijn landgenoten in Oekraïne opnieuw op het land onmiddellijk te verlaten. De situatie in Oekraïne zou volgens Biden snel uit de hand kunnen lopen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde ook dat het Amerikaanse burgers in Oekraïne niet kan evacueren als Rusland binnenvalt.