Clicky


Parijs zet ruim 7000 agenten in tegen vrijheidskonvooi

Parijs zet ruim 7000 agenten in tegen vrijheidskonvooi
11-02-2022 14:22 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS/MEAUX - In Parijs worden in het weekend zeker 7200 agenten ingezet om te voorkomen dat betogers met voertuigen in een zogenoemd vrijheidskonvooi het verkeer ontregelen. Er zijn strenge sancties aangekondigd zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs. Sinds woensdag rijden tegenstanders van de coronamaatregelen in vrachtwagens maar ook in andere voertuigen in optochten naar de hoofdstad.

Franse media melden dat ook andere grieven, zoals de stijging van de energieprijzen en die van het levensonderhoud in het algemeen, betogers naar Parijs drijft. Langs de routes krijgen ze vaak veel bijval. De autoriteiten in Meaux ten noordoosten van Parijs hebben een bijeenkomst van sympathisanten vrijdagavond in de stad verboden. Meaux ligt op de route van het vrijheidskonvooi uit het oostelijke Straatsburg.

De autoriteiten in Parijs rekenen vooralsnog op 1700 voertuigen, maar volgens berichten uit de departementen is dat laag ingeschat. Eén konvooi uit het zuiden zou al negenhonderd voertuigen tellen.

Truckersprotest

De konvooien zijn als truckersprotest naar Canadees voorbeeld van start gegaan, maar er rijden ook onder meer personenauto's, campers en motoren mee. Bij Lyon werd gemeld dat ook boeren zich hebben aangesloten bij een coronacorso. Het is nog onduidelijk of alle deelnemers zaterdag de regio Parijs inrijden, waar de konvooien elkaar dan willen treffen. Op sociale media wordt de buitenste ringweg A86 genoemd. Het is een autosnelweg door de voorsteden rond Parijs.

Veel betogers zouden maandag verder willen rijden richting Brussel om daar in een Europees protest tegen de coronamaatregelen te demonstreren. De Belgische regering probeert ze al aan de grens tegen te houden, want de stoet werd verboden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions