Clicky

 
Transport Online - Zevende periode NOW: vier op de tien toekenningen naar horeca

Zevende periode NOW: vier op de tien toekenningen naar horeca

Zevende periode NOW: vier op de tien toekenningen naar horeca
11-02-2022 12:13 | Coronacrisis | auteur Redactie

AMSTERDAM - UWV heeft in totaal bijna 41.000 aanvragen toegekend voor de zevende periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de maanden november en december 2021. Deze werkgevers, die samen zo’n 702 duizend mensen in dienst hebben, ontvingen in totaal een voorschotbedrag van ruim 907 miljoen euro.

Veruit de meeste toekenningen, 40 procent, gaan naar de sector horeca en catering. Deze 16.442 horecawerkgevers ontvangen samen een voorschotbedrag van 289 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen.

In de zevende periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden november en december 2021. Net als in de zesde periode NOW is de tegemoetkoming maximaal 85 procent. Het maximale omzetverlies dat kon worden opgegeven was 80 procent, maar is door het kabinet verhoogd naar 90 procent, in verband met de volledige lockdown. Omdat deze wijziging is doorgevoerd nadat het aanvraagloket al was geopend, was de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming wordt gerekend met maximaal 90 procent omzetverlies. Het voorschot dat UWV overmaakt, is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot is dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer.

Vijf procent toegekende aanvragen van starters

Werkgevers konden een aanvraag indienen voor de zevende periode NOW van 13 december 2021 tot en met 31 januari 2022. In totaal kwamen ruim 42.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn er 1.469 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De 40.683 werkgevers van wie de aanvraag is toegekend, hebben inmiddels allemaal hun volledige voorschot ontvangen, in totaal dus ruim 907 miljoen euro. Het gemiddeld opgegeven verwachte omzetverlies is 48,2 procent.

Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW.

Van de toegekende aanvragen voor de zevende periode NOW komen er tot nu toe zo’n 2000 (5 procent) van deze starters. Het grootste deel betreft starters in de sector horeca en catering.

Loket voor achtste periode NOW open op maandag 14 februari

Voor de maanden januari tot en maart 2022 kunnen werkgevers opnieuw loonsteun aanvragen bij UWV. Het loket voor deze achtste periode NOW opent aanstaande maandag 14 februari en blijft open tot en met woensdag 13 april.

Ook nu staat de regeling weer open voor werkgevers met een minimaal omzetverlies van 20 procent. De voorwaarden zijn grotendeels gelijk aan die van de zevende periode NOW. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent en het maximaal op te geven percentage omzetverlies blijft begrensd op 90 procent. Er is een kleine wijziging in de berekening van de forfaitaire opslag, de opslag voor werkgeverskosten. Dit komt omdat het systeem waarin de loongegevens staan die de basis vormen voor de NOW-tegemoetkoming, de polisadministratie, is gewijzigd per 1 januari. De berekening van de NOW is daaraan aangepast om de vergoeding gelijk te houden. Net als in de zevende periode NOW komen ook nu starters weer in aanmerking voor NOW. Voorwaarde is dat het bedrijf uiterlijk op 1 oktober 2021 is gestart.

UWV betaalt in eerste instantie zoals altijd een voorschot van 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats