Clicky


Huizenprijzen dalen licht bij een flink aantal gemeenten

Huizenprijzen dalen licht bij een flink aantal gemeenten
11-02-2022 12:08 | Financieel | auteur Redactie

ROTTERDAM - In december 2021 stijgen de woningprijzen opnieuw iets minder hard dan de maand ervoor. De woningmarkt in Nederland kende deze maand een stijging van ruim 0,7 procent. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen echter met ruim 20 procent gestegen; een half procent meer dan vorige maand.

Het aantal transacties in december 2021 is 30 procent hoger dan in de voorliggende maand, terwijl dit aantal ruim 35 procent lager is dan een jaar geleden.

Prijzen dalen licht bij flink aantal gemeenten.

Het opvallende nieuws deze maand is dat de prijzen bij 34 gemeenten licht dalen. Deze dalingen zijn ruim 1 procent in gemeenten als: Westerwolde, Oldambt en Pekela. In de regio Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede is echter ook sprake van een daling in de woningprijzen van ongeveer 0,5 procent.

Prijsontwikkeling in Utrecht en Amsterdam blijft achter op het landelijk gemiddelde.

Deze maand zijn de grootste prijsstijgingen in gemeenten in Friesland; Waadhoeke en Leeuwarden spannen de kroon. De prijzen stijgen deze maand in deze gemeenten met bijna 2 procent. Als we kijken naar de Randstad zien we dat Utrecht en Amsterdam ondergemiddeld stijgen terwijl Rotterdam en vooral Den Haag een bovengemiddelde stijging kennen.

Op provincieniveau zien we deze maand de grootste stijging in de provincie Gelderland en Zeeland met net iets meer dan 1 procent. De provincie Groningen kent deze maand de laagste prijsontwikkeling van nipt 0,1 procent.