Clicky

 
Transport Online - Brokken beton kunnen uit viaduct Hoog Burel over A1 bij Apeldoorn vallen

Brokken beton kunnen uit viaduct Hoog Burel over A1 bij Apeldoorn vallen

Brokken beton kunnen uit viaduct Hoog Burel over A1 bij Apeldoorn vallen
10-02-2022 19:51 | Weer en Verkeer | auteur ANP

APELDOORN - Uit het viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn kunnen brokken beton vallen. Dat levert grote veiligheidsrisico's op voor de gebruikers van de snelweg, concludeert de gemeente Apeldoorn. Maar Apeldoorn voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventueel ongeluk met vallend beton. Dat is Rijkswaterstaat als eigenaar van het viaduct. Apeldoorn wil dat "helder, concreet en duidelijk" op papier hebben, schrijft de gemeente aan het hoofd van Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Het is volgens Apeldoorn al sinds 2016 duidelijk dat het ruim 50 jaar oude viaduct aan de onderkant betonschade heeft. Rijkswaterstaat heeft sindsdien niets gedaan, vindt de gemeente, behalve monitoren hoeveel beton afbrokkelt. De dienst zegt dat er nooit vooraf voorspeld kan worden wanneer er weer stukjes beton naar beneden vallen. De gemeente maakt zich daarom zorgen over de veiligheid van Apeldoorners die het viaduct gebruiken en de veiligheid van berijders van de A1.

De zaak is in een stroomversnelling gekomen doordat de voorzieningenrechter in Arnhem onlangs een verkeersbesluit van de gemeente na bezwaren schorste. Dat besluit was nodig om een omleiding bij het viaduct te regelen, zodat Rijkswaterstaat aan het werk zou kunnen gaan. De voorzieningenrechter vindt echter dat het effect op natuurgebied de Veluwe onvoldoende gewogen is. Ook is niet duidelijk of hulpdiensten Radio Kootwijk op tijd kunnen bereiken, als het viaduct dicht is. Maar dat heeft Rijkswaterstaat geregeld met een grondeigenaar, zegt Apeldoorn, en de gemeente gaat dat nu checken bij de hulpdiensten.

Door de procedures kan het herstel van het afbrokkelende viaduct nog jaren gaan duren, vreest Apeldoorn. De gemeente wil daarom van Rijkswaterstaat weten wanneer het viaduct als onveilig wordt bestempeld en dat het dan direct wordt gesloten. "Dan moet ook wel geregeld worden dat Radio Kootwijk bereikbaar blijft voor de hulpdiensten", aldus een gemeentewoordvoerder.

Foto's

  • Vydraulics
    Vydraulics
  • J.Roeland
    A.G.van Geffen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats