Clicky

 
Transport Online - Celstraf geëist voor schipper rampzalig scheepvaartongeluk

Celstraf geëist voor schipper rampzalig scheepvaartongeluk

Celstraf geëist voor schipper rampzalig scheepvaartongeluk
10-02-2022 13:38 | Incidenten | auteur Redactie

ROTTERDAM - Vandaag behandelde de rechtbank Rotterdam een zaak met betrekking tot een rampzalig scheepvaartongeluk op de Nieuwe Maas te Rotterdam. In de zomer van 2019 werd een motorsloep met toeristen overvaren door een snelle motorboot (RHIB). Een van de opvarenden overleefde het ongeval niet, twee anderen raakten zwaar gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte, schipper van de snelle RHIB, onder andere dood door schuld en eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden.

“Het was mooi, helder zomerweer met een temperatuur rond de 20 graden. Een ongeluk dat door niemand is gewild, ook niet door de verdachte. Maar ook een ongeluk dat vermijdbaar en verwijtbaar was en is. En een ongeluk dat rampzalige gevolgen heeft gehad en nog steeds heeft”, aldus de officier.

Schipper van RHIB heeft groot aantal fouten gemaakt

Volgens het OM heeft de schipper van de RHIB een groot aantal fouten gemaakt. Zo voer hij onder andere veel te hard voor de situatie ter plekke en heeft zich, in strijd met goed zeemanschap, niet aangepast aan de aanwezigheid en de bewegingen van andere schepen en de plaatselijke omstandigheden. Daarnaast voer hij in zogenaamd plané waarbij hij zijn boeg voortdurend omhoog liet komen waardoor zijn zicht vooruit werd belemmerd. Daarbij heeft hij onvoldoende uitkijk gehouden en zich niet laten bijstaan door bemanning. Ook heeft hij geen voorrang verleend aan de motorsloep terwijl sprake was van zogenaamde kruisende koersen.

Een van de opvarenden is overleden, twee anderen raakten zwaar gewond. Voor de overige opvarenden was het ongeluk schokkend tot traumatisch. Het letsel beperkte zich bij een aantal tot kneuzingen en schaafwonden; anderen hadden geen fysiek letsel. De elf opvarenden van de motorsloep zijn allen zwaar getroffen door dit scheepvaartongeluk.

King of the waves?

“Ik kan niet anders concluderen dan dat de verdachte in blinde hoogmoed over de Nieuwe Maas heeft gevaren met zijn snelle motorboot die uitgerust was met een Mercury diesel inboard motor van 350 pk met een dual prop hekschroef. Dit is het vermogen van drie middenklasse personenwagens bij elkaar. Hij deed dat kennelijk gewoon omdat het kon. Zonder nadenken. Zonder zich te informeren”, aldus de officier.

Strafeis

Volgens het OM is het geheel van fouten van de verdachte zodanig dat dit te kwalificeren is als ‘roekeloos’ in juridische zin. Verdachte speelde volgens de officier Russisch roulette en ook dat gaat net zo lang goed totdat het fout gaat. “Maar het is zeker dat het op enig moment fout zal gaan.” Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden