Clicky

 
Transport Online - Ploumen: klachten over Van Dijk volgen op eerdere melding

Ploumen: klachten over Van Dijk volgen op eerdere melding

Ploumen: klachten over Van Dijk volgen op eerdere melding
08-02-2022 19:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De klachten naar aanleiding waarvan PvdA'er Gijs van Dijk stopt als Kamerlid volgen op een eerdere melding van een partijlid, zegt partijleider Lilianne Ploumen. De eerdere melding is volgens haar afgehandeld na "extern, onafhankelijk onderzoek". Zij sprak zelf de afgelopen dagen met de vrouwen die recent melding maakten. Hun klachten waren "ernstig genoeg" om ook nu een externe club in te schakelen voor onafhankelijk onderzoek.

De vrouwen spraken van "ongepast gedrag" door Van Dijk, "waardoor zij zich onveilig voelden", aldus Ploumen.

De NOS haalde eerder op de dag twee vrouwen aan die al eerder melding hadden gedaan van grensoverschrijdend gedrag door Van Dijk. Hij zou ze omarmd en gekust hebben op een manier die volgens de vrouwen ongepast was. Een van hen, Cornelia Klaster, vindt dat haar klachten uit 2019 niet serieus zijn genomen en niet op een goede, onafhankelijke manier zijn onderzocht. Ploumen weerspreekt dat. "Ik heb geen reden daaraan te twijfelen", zegt de voorvrouw. Het onderzoek is "naar eer en geweten" gedaan en geen PvdA'er heeft zich ermee bemoeid, stelt Ploumen. De bevindingen zullen volgens haar wel gedeeld worden met het bureau dat het nieuwe onderzoek opent.

De vrouwen die Ploumen recent heeft gesproken zijn vrouwen die Van Dijk "uit de privésfeer kent". Het zou niet gaan om fractieleden of medewerkers van de partij, al is één van hen wel lid van de PvdA. "Je kunt je voorstellen dat ik me ook voor hun veiligheid verantwoordelijk voel", aldus de PvdA-leider. En "als er andere meldingen zijn, als vrouwen zeggen: ik wil nog iets kwijt, kom dan naar het meldpunt", roept Ploumen op. Dat geldt ook voor vrouwen die al eens aan de bel hebben getrokken maar zich niet gehoord voelen.

Gijs van Dijk besloot zijn zetel ter beschikking te stellen nadat Ploumen hem erover had gesproken. Het was zijn eigen beslissing, zegt Ploumen.

Het besluit van Van Dijk komt na een reeks van berichten van grensoverschrijdend gedrag, bij onder meer The Voice en Ajax. De afgelopen jaren stopten ook meerdere politici als Kamerlid na meldingen van ongepast gedrag. Zo stapte D66'er Sidney Smeets vorig jaar vlak na zijn beëdiging als Kamerlid in 2021 alweer op, na beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens. In 2018 legde VVD'er Han ten Broeke zijn Kamerlidmaatschap neer wegens een "ongelijke" verhouding die hij enkele jaren daarvoor had met een medewerkster.

PVV-Kamerlid Dion Graus kwam in opspraak na beschuldigingen van ongepast gedrag en seksuele uitbuiting. Een aangifte tegen het Kamerlid is later geseponeerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden