Clicky


Europees truckersprotest 'voor vrijheid' in Brussel nog onzeker

Europees truckersprotest 'voor vrijheid' in Brussel nog onzeker
08-02-2022 19:13 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Brusselse autoriteiten hebben nog geen toestemming verleend voor een gepland massaal truckersprotest tegen de coronabeperkingen. De politie wil pas later deze week de knoop doorhakken over het zogenoemde Vrijheidskonvooi van vrachtwagens, tractors en andere voertuigen, aldus een woordvoerder.

In België, Frankrijk en in andere landen is op sociale media een oproep gelanceerd om op maandag 14 februari op te rukken naar de Europese hoofdstad, vergelijkbaar met de proteststoet in Canada en inmiddels ook elders. De bedoeling is om volgende week met honderden tot duizenden truckers en andere chauffeurs af te zakken naar Brussel en de stad mogelijk te bezetten. De actievoerders eisen het recht om vrij te reizen, vrij te spreken, eigen gezondheidskeuzes te maken en ze willen de coronawetten opheffen. Het gaat om een vreedzame actie, zo wordt benadrukt.

In de Canadese hoofdstad Ottawa protesteren vrachtwagenchauffeurs al ruim een week tegen de coronamaatregelen en de vaccinatieplicht. De burgemeester zag zich gedwongen de noodtoestand af te kondigen.