Clicky


PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na meldingen ongewenst gedrag

PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na meldingen ongewenst gedrag
08-02-2022 16:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op vanwege meerdere meldingen van "ongewenst gedrag in de privésfeer". Dat meldt de PvdA in een verklaring.

Er wordt een "onafhankelijk, extern onderzoek" geopend, aldus de partij. "Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen."

"In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden", zegt Van Dijk in de verklaring. "Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie."

Waar Van Dijk zich precies schuldig aan gemaakt zou hebben, wordt uit de verklaring niet duidelijk. De NOS meldt dat hij vrouwen tegen hun wil had omhelsd en gezoend. De omroep noemt twee namen: Ellen Geist en Cornelia Klaster. Die laatste zou naar de politie gestapt zijn en ook bij de partij geklaagd hebben, vooralsnog zonder resultaat. Een conflict over het aanvankelijk ongegrond verklaren van die klacht zou zelfs geresulteerd hebben in haar royement. Verschillende PvdA'ers hebben daar volgens de NOS bezwaar tegen gemaakt.

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers.

Wie de zetel van Van Dijk inneemt in de Tweede Kamer is niet bekend. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is de Zaanse wethouder Songül Mutluer.