Clicky

 
Transport Online - Vaccinatie of eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen omikron, booster helpt

Vaccinatie of eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen omikron, booster helpt

Vaccinatie of eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen omikron, booster helpt
08-02-2022 11:34 | Coronavirus | auteur Redactie | Esther van der Wal

RIJSWIJK - Vaccinatie of een eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Een boostervaccinatie zorgt dat de bescherming tegen omikron weer wordt verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat gebruik maakt van gegevens uit de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten. Het onderzoek is beschikbaar als pre-publicatie bij MedRxiv. 

De kans op corona na besmetting met de deltavariant was na een afgeronde basisserie 76 procent kleiner en na een infectie 78 procent kleiner, dan wanneer je niet was gevaccineerd en niet eerder een corona-infectie had. De bescherming tegen infectie met de omikronvariant was na vaccinatie 33 procent en na een eerdere infectie 25 procent.

Na boostervaccinatie steeg de bescherming tegen delta naar 93 procent en tegen omikron naar 68 procent. Mensen die volledig gevaccineerd zijn met de basisserie én eerder een corona-infectie hadden, waren beter beschermd tegen de delta- en omikronvariant dan mensen die alleen gevaccineerd zijn, of alleen een eerdere infectie hadden.  

Onderzoek resultaten GGD teststraten

Dit onderzoek is gedaan met ruim een half miljoen testen uit de GGD teststraten. De testen zijn uitgevoerd door twee grote laboratoria in de periode tussen 22 november 2021 en 19 januari 2022. In de onderzoeksperiode kwam zowel de delta- als de omikronvariant voor. Deze twee laboratoria doen een specifieke PCRpolymerase chain reaction test, waaruit blijkt of iemand de delta- of omikronvariant heeft. Het percentage van positieve testen dat de omikronvariant betrof, was 0 procent op 22 november 2021 en steeg naar 95 procent op 19 januari 2022

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de BA.1 variant van omikron. Sinds half januari neemt het aandeel van de omikron BA.2 variant ook in Nederland toe. Het is op dit moment niet duidelijk of de bescherming door vaccinatie en eerdere infectie tegen de BA.2 variant van omikron vergelijkbaar is met die tegen de BA.1 variant.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de bescherming van vaccinatie beter is tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, dan tegen milde ziekte. Boostervaccinatie verhoogt deze bescherming verder, ook bij de omikronvariant. Dit betekent dat als je besmet wordt met corona ondanks (booster-) vaccinatie, de kans veel kleiner is dat je ernstig ziek wordt. 

Blijf thuis bij klachten en laat je testen

Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen thuis blijven bij klachten en zich laten testen bij de GGD, of een zelftest doen. Ook als je gevaccineerd bent of eerder corona hebt gehad.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions