Clicky


 


Hoogwaterpiek in heuvelland voorbij Valkenburg

Hoogwaterpiek in heuvelland voorbij Valkenburg
07-02-2022 09:59 | Binnenland | auteur ANP

VALKENBURG - [update 12:10 uur] De piek van het hoogwater in de Geul maandagochtend is Valkenburg weer voorbij. "De stijging van het water in Valkenburg neemt af. De piek is nu onderweg naar Meerssen", aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. In Meerssen wordt die piek rond de middag verwacht. Naar verwachting zal de hoogwatergolf ook in Meerssen geen grote overlast bezorgen, aldus het Waterschap Limburg.

De rivier heeft, anders dan in juli 2021, niet tot overstroming geleid van het oude stadshart van Valkenburg. "Er is wel sprake van wateroverlast, maar geen acuut gevaar", zei een woordvoerder van de brandweer. "Brandweer en gemeenten staan klaar met zandzakken. Mensen kunnen op de websites van hun gemeente kijken waar ze eventueel zandzakken kunnen halen."

Brandweer en waterschap zijn in verhoogde staat van paraatheid. Overstromingen van dorps- en stadsdelen worden niet verwacht, aldus de veiligheidsregio. Veel inwoners van het Limburgse heuvelland houden niettemin hun hart vast. Ze herinneren zich de overstromingen van juli 2021 waardoor grote delen van met name Valkenburg en Meerssen onderliepen. Om verdere bezorgdheid te voorkomen gaan maandag om 12.00 uur de sirenes in het heuvelland niet af, maakte de veiligheidsregio bekend.

Plensbuien

De brandweer staat klaar met zandzakken en pompen. "Mocht het zo zijn, dan kunnen we meteen acteren", zei een woordvoerster van de brandweer. "Pas als de piek de Maas in stroomt is het gevaar geweken. Het is moeilijk te zeggen wanneer dat gebeurt."

Het hoogwater wordt met name veroorzaakt door plensbuien in België. In de nacht van zondag op maandag werden onder meer delen van Epen en Mechelen door overstromingen getroffen. Ook stond het water hoog bij de Brand bierbrouwerijen in Wylre, maar in die plaatsen is de piek inmiddels gepasseerd. Op veel plaatsen in het stroomgebied van Geul en Gulp zijn kelders ondergelopen en staan tuinen, akkers, weilanden, wegen en parkeerterreinen blank.

Maas

Vooralsnog zijn geen evacuaties gepland. "We hopen dat zo te kunnen houden. Daarom is de brandweer in groten getale aanwezig, zowel om snel te kunnen helpen, maar ook als mentale ondersteuning van de bewoners."

Het waterpeil van de Maas stijgt inmiddels ook, onder meer als gevolg van de neerslag in Frankrijk en de zwellende zijrivieren van de Maas. De afvoer bij Sint Pieter in Maastricht is gestegen van 300 kuub per seconde op zondagmiddag naar een afvoertop van 860 kuub maandagochtend, aldus Rijkswaterstaat. Dat is hoger dan verwacht. Omdat het water in de zijrivieren in Wallonië weer daalt, zal die daling zich ook doorzetten op de Maas. Het peil in zijrivier de Roer bij Roermond stijgt wel nog, zeker tot maandagmiddag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions