Clicky


Windstoten maken van NK Tegenwindfietsen beestachtige editie

Windstoten maken van NK Tegenwindfietsen beestachtige editie
06-02-2022 15:16 | Binnenland | auteur ANP

MIDDELBURG - Het was zondag bikkelen voor de deelnemers van het NK Tegenwindfietsen. Er stond een volle windkracht 7 op de Oosterscheldekering, op sommige stukken windkracht 9, en het regende. De windstoten liepen op tot 80 kilometer per uur.

De zevende editie van het NK Tegenwindfietsen telde 325 deelnemers, verdeeld over 25 ploegen en 225 individuen. Dat deden ze op gewone fietsen zonder versnellingen. "Het is echt heel beestachtig weer. Door de harde wind is het met stip de koudste editie", zegt organisator Robrecht Stoekenbroek. Volgens de 'chef de mission' is deze stormachtige en natte editie vergelijkbaar met de race in 2020, tijdens storm Ciara. Op Twitter is te zien dat ook de spandoeken bij de finish niet bestand waren tegen de harde wind.

"Deze editie was sneller uitverkocht dan ooit, binnen drie uur. Ik denk dat het een soort therapie is voor Nederland na twee coronajaren", zegt Stoekenbroek.

Startschot

Zondag om 08.00 uur klonk het startschot voor de eerste deelnemers. Tot 10.30 uur raceten de individuen over de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland. De teams stonden tot 11.45 uur op de trappers om de regen en windstoten te weerstaan.

Winnaar werd de 25-jarige Jurjun van der Velde uit Leiden, student geneesmiddelonderzoek. Met zijn tijd van 20 minuten en 22 seconden finishte hij 26 seconden sneller dan de nummer 2 en winnaar van de afgelopen twee edities Max de Jong. Bij de dames won Lisa Scheenaard uit Eindhoven in 22.53 minuten.