Clicky


Internationale rouw om overleden Marokkaanse kleuter Rayan

Internationale rouw om overleden Marokkaanse kleuter Rayan
06-02-2022 10:01 | Buitenland | auteur ANP/AFP

RABAT - [update] Zowel in als buiten Marokko leven mensen mee met de nabestaanden van de 5-jarige kleuter Rayan, wiens lichaam zaterdag na een dagenlange reddingsoperatie uit een diepe put werd gehaald. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en premier Naftali Bennett van Israël hebben hun medeleven uitgesproken. Ook in Nederland is gereageerd.

"Ik wil tegen de familie van kleine Rayan en tegen het Marokkaanse volk zeggen dat we jullie pijn delen", aldus Macron op Facebook. Bennett schreef op Twitter: "Namens mijzelf en de regering van Israël betuig ik onze oprechte deelneming aan de familie van Rayan, het Marokkaanse volk en Zijne Majesteit Koning Mohammed VI."

De premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft eveneens de nabestaanden en het Marokkaanse volk gecondoleerd. De Algerijnse voetballer bij AC Milan Ismaël Bennacer zei dat "Rayans moed bij ons zal blijven en ons zal blijven inspireren". De Marokkaans-Amerikaanse auteur Laila Lalami noemde het overlijden "tragisch".

Burgemeester van Arnhem

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem condoleerde de familie ook en sprak zijn "grote waardering" uit voor de reddingswerkers. "Rayan, arme jongen. Als ouders overal ter wereld leven wij mee met jouw ouders", aldus de geboren Marokkaan Marcouch op Twitter.

Paus Franciscus sprak tijdens zijn wekelijkse zegening over de reddingsactie. Hierbij prees hij hoe mensen in Marokko samenkwamen om de jongen te redden.

32 meter diepte

Rayan viel dinsdagmiddag in een droge put en kwam op 32 meter diepte vast te zitten. De schacht was te smal om iemand te laten afdalen. Reddingswerkers moesten daarom een enorm gat naast de put graven en met een horizontale tunnel naar de jongen toe. Toen reddingswerkers hem zaterdagavond bereikten, bleek dat ze te laat waren.

In de omgeving van de put hadden duizenden mensen zich de afgelopen dagen verzameld. Ze zongen, baden en applaudisseerden uit medeleven en om reddingswerkers aan te moedigen. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft de ouders van het jongetje zaterdagavond gebeld om zijn steun te betuigen.