Clicky

 
Transport Online - Staatstoezicht: opschroeven gasproductie Groningen is onwenselijk

Staatstoezicht: opschroeven gasproductie Groningen is onwenselijk

Staatstoezicht: opschroeven gasproductie Groningen is onwenselijk
06-02-2022 09:53 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is "echt zeer onwenselijk" meer aardgas te winnen in Groningen. Dat zegt Theodor Kockelkoren, die als inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) toezicht houdt op de gaswinning, in het programma Pointer van zondag.

De gaswinning in Groningen leidt al jaren tot aardbevingen, waardoor huizen beschadigd raken. Kockelkoren zegt in de uitzending dat twee dingen nodig zijn voor het verbeteren van de veiligheid in het gebied: "de gaswinning zo snel mogelijk afbouwen naar nul en de huizen die dat nodig hebben, versterken. Vanuit mijn perspectief op de veiligheid van de mensen in Groningen is de gaswinning nu weer omhoog brengen echt een slecht idee."

Het vorige kabinet had in de afgelopen jaren beloofd de gaswinning terug te brengen. Afzwaaiend minister Stef Blok (Economische Zaken) had een paar dagen voor zijn vertrek in januari echter aangekondigd dat in het lopende gasjaar mogelijk bijna twee keer zo veel Gronings gas nodig is als eerder geraamd. Het gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In die periode zou de productie moeten worden verhoogd van 3,9 miljard kuub naar maximaal 7,6 miljard kuub. Dat komt onder meer door contracten met Duitsland.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief, die in het nieuwe kabinet over de gaswinning gaat, zei op zijn eerste dag dat hij wil kijken wat hij kan doen om de extra gasproductie te voorkomen. De staatssecretaris heeft daarvoor nog tot 1 april de tijd. Dan moet hij een beslissing nemen over het definitieve winningsniveau. Voor die datum moet er ook een nieuw veiligheidsadvies liggen van het Staatstoezicht. Dat advies komt in maart.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden