Clicky


Meer lawinedoden in Tirol, 'zwarte dag' voor de deelstaat

Meer lawinedoden in Tirol, 'zwarte dag' voor de deelstaat
05-02-2022 19:35 | Buitenland | auteur ANP

INNSBRUCK - Het lawineleed in Tirol is nog niet voorbij. Het dodental liep verder op, tot ten minste acht. Volgens de Tiroler Tageszeitung raakten zaterdag vijf wintersporters bedolven op de flanken van de Gammerspitze bij Schmirn. Een van hen kwam om het leven. De anderen raakten gewond maar konden worden gered. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

De lokale media spraken over een "zwarte dag" voor de deelstaat, nadat de lichamen van een 61-jarige vrouw en haar echtgenoot (60) waren teruggevonden in het skioord Wildschönau. Het echtpaar was vrijdagavond niet teruggekeerd na een skitocht. Dat leidde tot een urenlange zoekactie. Eerder waren al vijf mensen, vier Zweden en hun Oostenrijkse gids, omgekomen door een lawine in de buurt van Spiss. Dat was het zwaarste skiongeluk in Oostenrijk in jaren.

Ook op andere plaatsen ging het mis. De Belgische omroep VRT bericht over vier Vlaamse vrienden die vrijdag tijdens hun vakantie in Sölden hielpen bij de redding van vijf bedolven skiërs. De Vlamingen arriveerden minuten na de lawine en begonnen te graven in de sneeuw.

Extreem koud

"Het ging om een berg sneeuw van wel 8 meter hoog. We waren blij dat we ontsnapt waren. Maar snel daarna zagen we mensen rond ons panikeren. Toen beseften we dat er mensen onder de sneeuw lagen", zegt een van de Vlamingen tegen de VRT. " We zijn meteen als gekken beginnen graven. Enkele andere skiërs hadden speciale schoppen bij die we konden gebruiken."

Even later arriveerden de hulpdiensten en konden de skiërs uit de sneeuw worden gehaald. "Het waren volgens ons allemaal Duitsers. Ze zeiden dat ze geen pijn leden maar het wel extreem koud hadden."

Afgebroken sneeuwplaat

In de deelstaat Voralberg was vlak bij de grens met Tirol ook een dode te betreuren. Een 43-jarige man werd off-piste meegesleurd door een afgebroken sneeuwplaat. Hoewel hij zijn lawine-airbag kon activeren kwam hij toch 2 meter onder de sneeuw terecht. Zijn drie metgezellen, onder wie een ervaren snowboardleraar, konden hem betrekkelijk snel lokaliseren en uitgraven. De per helikopter te hulp gekomen reddingsdienst slaagde er echter niet in het slachtoffer te reanimeren.

In onder meer Kaltenbach, Lermoos en Ischgl werden eveneens skiërs en snowboarders verrast door schuivende sneeuwmassa's. Een aantal betrokkenen liep verwondingen op. Het lawinegevaar blijft volgens de deskundigen in elk geval ook zondag nog groot in de Alpen. Ook in Zwitserland is veel verse sneeuw gevallen en wordt bovendien harde wind voorspeld.