Clicky


Petitie Keijzer voor afschaffen coronapas 100.000 keer getekend

Petitie Keijzer voor afschaffen coronapas 100.000 keer getekend
05-02-2022 11:33 | Binnenland | auteur ANP

EDAM-VOLENDAM - De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs (CTB) is in een dag tijd meer dan 100.000 keer ondertekend.

De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open. Daarin pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. "Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de 'gereedschapskist' van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen", zeggen ze. "De schade die erdoor wordt veroorzaakt, staat niet in verhouding tot eventuele voordelen voor de volksgezondheid." Ze noemen de coronapas een "inbreuk op grondrechten" die "niet noodzakelijk is, laat staan proportioneel".

Onder de opstellers van het manifest zijn ex-politici, medici, juristen, ondernemers en wetenschappers. Zo staan de namen van de oud-Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA), evenals hoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers en de regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven onder de oproep.