Clicky

 
Transport Online - NVM: taxateurs onder druk gezet bij waardebepaling woning

NVM: taxateurs onder druk gezet bij waardebepaling woning

NVM: taxateurs onder druk gezet bij waardebepaling woning
05-02-2022 09:58 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Consumenten uiten steeds vaker kritiek op de waardebepaling van hun huis of hebben onrealistische verwachtingen over de snelheid waarmee het taxatierapport wordt opgeleverd. Dat meldt brancheorganisatie de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) op basis van signalen van taxateurs.

Het vorig jaar ingevoerde nieuwe taxatiemodel heeft volgens de NVM mede tot discussies geleid. In het nieuwe model moet zowel de bouwkundige staat van een huis als de fundering meegenomen worden. Door bijvoorbeeld verkeerde interpretaties hiervan door de koper, de taxateur en de hypotheekverstrekker ontstaat veel extra overleg.

De NVM benadrukt dat taxateurs niet verantwoordelijk zijn voor de verkoop van het huis, maar de marktwaarde van een woning bepalen. Ook is digitalisering volgens de vereniging geen realistische reden voor een snellere taxatie. Voor het rapport moet de taxateur namelijk altijd zowel vanachter het bureau als fysiek onderzoek plegen om het rapport op te stellen.

Makelaarsorganisatie Vastgoedpro zegt niet direct signalen te ontvangen dat taxateurs onder druk worden gezet, maar kan het zich wel voorstellen dat het gebeurt. Klanten worden volgens de organisatie mondiger. Ook ligt de taxateur onder een vergrootglas, omdat het de laatste partij in het verkoopproces is, zegt de beroepsvereniging.

Vanwege de krapte op de woningmarkt slinkt het aanbod al jaren en stijgen de prijzen hard. De NVM verwacht mede om die reden dat taxateurs vaker rapporten zullen moeten onderbouwen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden