Clicky

 
Transport Online - Gezondheidsraad vindt boosterprik voor alle pubers niet nodig

Gezondheidsraad vindt boosterprik voor alle pubers niet nodig

Gezondheidsraad vindt boosterprik voor alle pubers niet nodig
04-02-2022 12:03 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De Gezondheidsraad vindt het niet nodig om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen corona aan te bieden. Een boostervaccinatie levert voor deze groep slechts "zeer beperkte gezondheidswinst" op, aldus de raad.

Daarnaast denkt de raad ook dat zo'n extra vaccinatie voor adolescenten "geen belangrijk effect" zal hebben op de verspreiding van het virus onder de bevolking, terwijl een vaccinatie in zeldzame gevallen wel kan leiden tot een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Ook heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog niets gezegd over de voordelen en de risico's van een boosterprik voor mensen onder de 18 jaar.

Het advies van de raad geldt ook voor leeftijdsgenoten met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop na een besmetting. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die normaal ook worden uitgenodigd voor de griepprik en mensen met het downsyndroom.

Maatwerk

Voor de groep jongeren met een ernstige afweerstoornis raadt de Gezondheidsraad wel "maatwerk" aan. Mensen van 12 jaar en ouder met zo'n afweerstoornis, bij wie twee prikken mogelijk niet goed aansloegen, konden eerder al een derde prik krijgen. "Of deze adolescenten en hun familieleden opnieuw in aanmerking komen voor aanvullende vaccindoses zal beoordeeld moeten worden door de kinderartsen", stelt de raad. Ook jongeren die de boosterprik graag willen om een kwetsbaar familielid te beschermen moeten een extra vaccinatie kunnen krijgen.

Daarnaast zijn er jongeren die de boosterprik graag willen omdat die vereist is om te kunnen reizen zonder te hoeven testen. Of voor die jongeren een extra prik mogelijk moet worden is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan.

Voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had eind december om een advies voor de boosterprik voor jongeren gevraagd. De vaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd voor boosterprikken, hebben die erkenning van EMA alleen voor volwassenen. De Jonge had daarom ook aan de Gezondheidsraad gevraagd of er eventueel al begonnen kan en moet worden met het boosteren van de jongeren zonder zo'n goedkeuring.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,460
Diesel2,298

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden