Clicky


Hoogste gletsjer ter wereld verloor in kwarteeuw 55 meter ijs

Hoogste gletsjer ter wereld verloor in kwarteeuw 55 meter ijs
04-02-2022 09:41 | Buitenland | auteur ANP

KATHMANDU - Onderzoekers concluderen dat een gletsjer op de Mount Everest in de afgelopen kwarteeuw als gevolg van klimaatverandering zo'n 55 meter ijs is kwijtgeraakt. IJs dat de afgelopen 2000 jaar werd gevormd op de hoogste gletsjer ter wereld, is in een periode van 25 jaar gesmolten.

Een team van wetenschappers onder leiding van de Amerikaanse University of Maine trok in 2019 naar deze gletsjer op de zuidelijke bergflank van de Everest. Op een hoogte van 8020 meter deden zij er metingen, waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Hoofdonderzoeker Paul Mayewski vertelt aan CNN dat "de meest onbereikbare gletsjers ter wereld ook worden beïnvloed door klimaatverandering". De gevolgen daarvan zijn sinds de jaren negentig "significant". Niet eerder toonden wetenschappers aan dat ook de hoogste plekken ter wereld dusdanig veranderen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Iconisch

De ijslaag op de hoogste gletsjer ter wereld smolt zo'n tachtig keer sneller dan het tempo waarin deze eeuwen geleden geleden gecreëerd werd. Niet alleen is er in de afgelopen decennia veel ijs gesmolten, ook is de samenstelling van de ijslaag veranderd. De hoeveelheid sneeuw is afgenomen, waardoor meer ijs is blootgesteld. Omdat sneeuw zonlicht reflecteert en zo een koelend effect heeft, zou het "delicate evenwicht" tussen sneeuw en ijs verstoord kunnen zijn.

Van andere gletsjers, zoals die op Antarctica, concludeerden wetenschappers eerder al dat het smeltproces steeds meer vaart kreeg. "IJsberen zijn een iconisch symbool geweest voor de opwarming van de aarde. Wij hopen dat wat er bovenop de Mount Everest is gebeurd ook iconisch zal zijn en voor demonstraties zorgt", aldus Mayewski.