Clicky


Rusland neemt wraak met uitzendverbod voor Duitse omroep

Rusland neemt wraak met uitzendverbod voor Duitse omroep
03-02-2022 16:24 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

MOSKOU - De Russische regering verbiedt uitzendingen van de Duitse omroep Deutsche Welle (DW) in Rusland. Daarnaast moet het Russische DW-kantoor in Moskou sluiten en verliezen de journalisten van de zender hun accreditatie. Daarmee neemt Rusland wraak op het Duitse uitzendverbod voor de Duitstalige tak van de Russische staatsomroep RT.

In een eerste reactie noemt DW de Russische stap absurd en onbegrijpelijk. Volgens DW maakt Moskou van de zender een "pion" zoals media dat alleen meemaken in landen die geen democratie zijn. De omroep gaat officieel protesteren bij de regering en zet ook juridische stappen.

De omroepautoriteiten in Duitsland maakten eerder bekend dat RT in Duitsland niet mag uitzenden omdat de omroep niet over de juiste vergunning beschikt. Rusland zei vervolgens snel met vergeldingsmaatregelen te komen voor deze "aanval op de vrijheid van meningsuiting".

Staatsomroep RT zendt in zes talen uit en beweert dat zijn Duitstalige uitzendingen bijdragen aan de diversiteit van meningen in Europa. RT, voormalig Russia Today, wordt er door westerse landen van beschuldigd namens het Kremlin propaganda te verspreiden.

De maatregelen tegen Deutsche Welle zijn bekendgemaakt door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt ook een proces in gang te zetten om het Duitse medium als "buitenlandse agent" aan te kunnen merken. Dat is een titel die ook meerdere Russische media hebben gekregen. Het Kremlin neemt zelden maatregelen tegen internationale media in Rusland, hoewel onlangs de correspondent van de Volkskrant het land moest verlaten.

Deutsche Welle is eigendom van de Duitse staat. Er wordt in dertig talen uitgezonden, waaronder in het Russisch, Engels, Spaans en Arabisch.