Clicky

 
Transport Online - North Sea Port participeert in nieuw Vlaams steunpakket voor containervervoer via binnenvaart

North Sea Port participeert in nieuw Vlaams steunpakket voor containervervoer via binnenvaart

North Sea Port participeert in nieuw Vlaams steunpakket voor containervervoer via binnenvaart
03-02-2022 15:03 | Haven Nieuws | auteur Redactie

GENT - De Vlaamse overheid, Lantis en de Vlaamse zeehavens maken 14,3 miljoen euro vrij om het vervoer van containers over de binnenwateren extra te stimuleren. De nieuwe maatregel zet de rol van North Sea Port als draaischijf voor het containerverkeer via de waterweg kracht bij.

Onder de noemer ‘Versnelling modal shift’ werkten het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Oosterweelbouwheer Lantis en de havens van North Sea Port, Antwerpen en Zeebrugge bijkomende financiële ondersteuningsmaatregelen uit voor het vervoer van containers over het water.

Dat tijdelijk pakket heeft tot doel aantrekkelijke binnenvaartproducten van en naar de Vlaamse zeehavens kansen te geven en de samenwerking tussen inland terminals te stimuleren. Het past in het streven om het aandeel van de binnenvaart in het containerverkeer van en naar de grote terminals in Antwerpen en Zeebrugge te vergroten.

Voor terminals, binnenvaartoperatoren en andere intermodale partijen

Het programma mikt daarbij op vier grote ‘corridors’. Als belangrijke as naar Zuidwest-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk is de Gentse kanaalzone er daar één van. North Sea Port (Gent) genereert als industrieel en logistiek complex bovendien ook zelf heel wat containervolumes.

Terminals, binnenvaartoperatoren en andere intermodale partijen die de handen in elkaar willen slaan om meer containers over het water te vervoeren, kunnen bij de Vlaamse overheid een projectvoorstel indienen voor nieuwe diensten die verschillende terminals aandoen, of een verhoogd aantal afvaarten op bestaande lijnen.

Binnenvaart koploper in achterlandlandverkeer North Sea Port

De binnenvaart is de belangrijkste verkeersdrager tussen North Sea Port en zijn achterland. Maar liefst 58% van het goederenverkeer tussen de haven en het achterland gaat via binnenvaartschepen. Bovendien speelt de haven vandaag al de rol van draaischijf in de containertrafiek over het water. North Sea Port wil daar verder op inzetten.

CEO Daan Schalck vindt de deelname aan ‘Versnelling modal shift’ tevens volledig passen in de strategie van North Sea Port: “Meer binnenvaart en meer samenwerking verlicht de congestie op de wegen en draagt bij tot meer duurzame logistieke ketens, met minder uitstoot en een geringere klimaatimpact. In ons nieuw strategisch plan staan die doelstellingen centraal.”

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,892

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden