Clicky

 
Transport Online - Industriebedrijven in eurozone vragen opnieuw hogere prijzen

Industriebedrijven in eurozone vragen opnieuw hogere prijzen

Industriebedrijven in eurozone vragen opnieuw hogere prijzen
03-02-2022 11:38 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - Industriebedrijven in de eurozone vragen steeds hogere prijzen voor hun producten. De zogeheten producentenprijzen lagen in december bijna 3 procent hoger dan een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen die de producenten rekenen al met ruim 26 procent toegenomen.

De sterk gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak voor de hogere prijzen van producten. Zo zijn olie en gas flink duurder geworden. Producenten van energie vroegen in december 7 procent meer dan in november. Ten opzichte van december 2020 schroefden de energieproducenten hun prijzen met ruim 73 procent op. Als de prijzen van de energiesector niet worden meegeteld, gingen de prijzen voor de industrie op maandbasis met een half procent omhoog en met 10 procent op jaarbasis.

Wereldwijd leidt het snelle en sterke economisch herstel van de coronacrisis tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden. De producentenprijzen hebben ook een flinke invloed op de inflatie. Bedrijven rekenen het extra geld dat ze kwijt zijn aan energiekosten door aan hun klanten, waardoor de prijzen voor consumenten ook stijgen.

Bij producenten in vrijwel alle eurolanden worden al maanden flinke prijstoenames geconstateerd. In Nederland bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hier telkens over. Volgens Eurostat lagen de Nederlandse producentenprijzen in december meer dan 29 procent hoger op jaarbasis. Ten opzichte van de voorgaande maand is dat een plus van dik 1 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,460
Diesel2,298

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden