Clicky

 
Transport Online - Transportwerkgevers hebben last van tekort aan personeel

Transportwerkgevers hebben last van tekort aan personeel

Transportwerkgevers hebben last van tekort aan personeel
03-02-2022 09:29 | Transport | auteur Redactie

GOUDA - De arbeidsmarkt in de sector kampt met een tekort aan personeel. Dat zegt 52 procent van de ondernemers in het beroepsgoederenvervoer over de weg en 34 procent van de logistiek dienstverleners in najaar 2021. Het aantal vacatures is hoog en de pensioenuitstroom is verder toegenomen. Mede door verbetering van het economisch klimaat verwachten ondernemers desondanks een – verdere - toename van hun personeelsbestand. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De gegevens voor deze Sectormonitor zijn in oktober/november verzameld, voordat de nieuwe coronamaatregelen (lockdown) ingingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

STL: “Uit de Sectormonitor blijkt dat in het derde kwartaal 2021 er een omzetgroei was in het beroepsgoederenwegvervoer van +12,5 procent en in logistieke dienstverlening +24 procent. In vergelijking met het jaar daarvoor hadden de branches last van contactbeperkende maatregelen en daalde de omzet. Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de coronacrisis dan andere. De omzet lag vanaf het tweede kwartaal boven het niveau van voor de coronamaatregelen. Transportondernemers zijn per saldo positief over economisch klimaat en personeelssterkte: er zijn (peildatum begin Q4 2021: dit is vóór het ingaan nieuwe coronamaatregelen) meer ondernemers die komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten (33,3 procent) dan ondernemers die een afname verwachten (5,5 procent).”

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers transport en logistiek blijft in het najaar op een hoog niveau. Er zijn circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers in oktober en november. De arbeidsmarkt voor chauffeurs is in het derde kwartaal in alle regio’s zeer krap.

Het aandeel beroepsgoederenvervoerders dat (begin Q4) een belemmering ervaart door personeelstekort neemt verder toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (52 procent begin Q4 tegen 46 procent begin Q3). In het goederenvervoer over de weg is het aandeel dat een personeelstekort ervaart niet eerder zo hoog geweest (sinds begin meting 2014). Gegevens van de ervaren belemmeringen zijn in oktober verzameld, voordat de nieuwe lockdown inging. Volgens het CBS is een personeelstekort op dat moment de meest ervaren belemmering binnen de verschillende bedrijfstakken in Nederland (2021).

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden