Clicky


Provincie Friesland wil vergunning intrekken van afvalverwerker Van der Galiën

Provincie Friesland wil vergunning intrekken van afvalverwerker Van der Galiën
02-02-2022 17:36 | Overtredingen | auteur ANP

LEEUWARDEN - Het Friese provinciebestuur wil de vergunning van afvalverwerker Van der Galiën intrekken. Daardoor dreigt het bedrijf te sluiten. Volgens de provincie heeft de afvalverwerker tientallen keren de milieuvergunning overtreden.

Als voorbeelden van overtredingen noemt de provincie Friesland de houtopslag die te groot is, waardoor het brandgevaarlijk kan zijn en afvalstoffen die niet op de toegestane wijze verwerkt worden. Bovendien zou Van der Galiën geen vloeistofdichte vloer willen aanleggen, wat ervoor zorgt dat schadelijke stoffen in de bodem of het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Door geen investeringen te doen die de milieuregels van het bedrijf vragen, heeft de afvalverwerking financieel voordeel in vergelijking met andere bedrijven die zich wel aan de milieuvergunning houden, stelt de provincie. Eerdere gesprekken, waarschuwingen en boetes zouden niet tot verbetering hebben geleid binnen het bedrijf.

Eigenaar Jippe van der Galiën is door de provincie op de hoogte gebracht over de intentie om de vergunning in te trekken. Hij benadrukt dat de beweringen van de provincie niet kloppen. "We hebben niet teveel hout in de opslag liggen en we verwerken afvalstoffen op de juiste manier", reageert hij. "Die vloeistofdichte vloer gaan we nog aanleggen, die wordt 1 maart gelegd."

Een van de locaties van Van der Galiën is sinds juni 2020 onder toezicht gesteld. De eigenaar zegt niet te begrijpen dat de toezichthouder deze opmerkingen in de laatste weken niet gemeld heeft. "Het is dan wel gek dat ik nu plotseling bericht krijg dat onze vergunning ingetrokken wordt", aldus Van der Galiën.

Tot 21 maart ligt het voornemen om de vergunning in te trekken ter inzage. Gedeputeerde Douwe Hoogland zegt dat de provincie deze "moeilijke beslissing" niet lichtvaardig neemt. Hij hoopt dat Van der Galiën misschien tot inkeer komt.

Het afvalbedrijf verwerkt containers van instellingen, bedrijven en particulieren in de dorpen Kootstertille en Wouterswoude. Er werken zo'n 40 medewerkers bij het bedrijf. Gedeputeerde Hoogland zegt dat het verdrietig is dat het voornemen om de vergunning in te trekken ook voor deze medewerkers onzekerheid met zich meebrengt.

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi