Clicky


 


CBS: inflatie in januari verder opgelopen naar 7,6 procent

CBS: inflatie in januari verder opgelopen naar 7,6 procent
02-02-2022 09:51 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4 procent. Het CBS kwam met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8 procent.

Met deze "torenhoge inflatiecijfers" komen veel Nederlanders steeds meer in de knel, reageert vakbond CNV. Volgens de bond is het zaak dat werkgevers de lonen nu meer gaan opschroeven. "Tegen een inflatie van 7,6 procent is echter nauwelijks op te onderhandelen", geeft CNV-voorzitter Piet Fortuin aan. "Dit neemt niet weg dat we werkgevers oproepen om echt over de brug te komen met een fatsoenlijker loonbod." Hij roept het kabinet daarnaast op om de koopkracht op peil te houden. "Denk bijvoorbeeld aan lagere energiebelasting, lagere belasting op arbeid en een hogere belasting voor bedrijven die geprofiteerd hebben tijdens de coronacrisis", oppert de vakbondsman. Er zijn overigens ook economen die denken dat het sterker verhogen van de lonen voor een loon-prijsspiraal kan zorgen en zo de inflatie juist extra kan aanjagen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats