Clicky

 Haven Belfast profiteert van aparte brexitstatus Noord-Ierland

Haven Belfast profiteert van aparte brexitstatus Noord-Ierland
01-02-2022 14:23 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

BELFAST - De haven van Belfast, de grootste haven van Noord-Ierland, profiteert van de brexit. Afgelopen jaar is er voor een recordhoeveelheid aan vracht overgeslagen. Dat dankt Belfast vooral aan de ingewikkelde status die Noord-Ierland noodgedwongen heeft gekregen na het vertrek van de Britten uit de Europese interne markt.

In totaal werd er voor 25,6 miljoen ton aan vracht overgeslagen. Dat is bijna een tiende meer dan in 2020, toen de aparte brexitstatus nog niet speelde en de scheepvaart bovendien sterk werd getroffen door het uitbreken van de coronacrisis. De containeroverslag in Belfast bereikte vorig jaar daarbij het hoogste niveau in jaren en de hoeveelheid passagiers van veerboten schoot met 69 procent omhoog. Dat laatste hangt samen met het versoepelen van coronamaatregelen die het een jaar eerder nog erg lastig maakten om op een ferry te stappen.

Volgens haventopman Michael Robinson zijn de goede cijfers voor een groot deel te danken aan de brexit en het feit dat die nog steeds niet volledig is uitgewerkt. Er is namelijk afgesproken dat goederen uit de EU nog wel onbelemmerd naar Noord-Ierland mogen, ondanks dat dit onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Anders zouden er opnieuw douanecontroles aan de grens met Ierland komen, en dat gaat tegen het vredesakkoord in dat pro-Britse protestanten en pro-Ierse katholieken in de jaren negentig sloten.

De Noord-Ierse situatie is een terugkerend pijnpunt in de verhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering beklaagt zich erover dat de gemaakte afspraken onwerkbaar zijn, omdat er nu douanecontroles zijn op goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Londen dreigde vorig jaar al meerdere keren om eenzijdig brexitafspraken op te zeggen in de onderhandelingen over deze kwestie. Het Verenigd Koninkrijk is nog steeds met Brussel in gesprek over een oplossing.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats