Clicky


Rapport over 'partygate' overhandigd aan kantoor premier Johnson

Rapport over 'partygate' overhandigd aan kantoor premier Johnson
31-01-2022 12:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

LONDEN - Het rapport over de lockdownfeestjes van Brits overheidspersoneel is overhandigd aan het kantoor van premier Boris Johnson. Topambtenaar Sue Gray kreeg van de premier zelf opdracht onderzoek te doen naar vermeende overtredingen tijdens lockdowns.

Het is niet duidelijk wanneer het interne onderzoek openbaar wordt gemaakt. Johnson ligt vanwege 'partygate' zwaar onder vuur, ook binnen zijn Conservatieve Partij. Het is de vraag of hij na de publicatie van Grays bevindingen nog als regeringsleider kan aanblijven.

Het wordt Johnson zeer kwalijk genomen dat hij en zijn medewerkers zich meermaals niet aan strenge coronaregels zouden hebben gehouden, terwijl die wel voor de rest van het land golden. Hij heeft naar eigen zeggen geen wet overtreden en is zelf niet van plan af te treden. Partygate wordt sinds afgelopen dinsdag ook onderzocht door de politie.

De mogelijke misstanden kwamen in de afgelopen maanden via Britse media aan het licht. Zij meldden onder meer dat er borrels en feestjes waren gehouden. Johnson was voor zover bekend bij enkele sociale bijeenkomsten op Downing Street 10. Dat is niet alleen de plek waar de premier woont en werkt, maar ook waar vele andere overheidsmedewerkers hun kantoor hebben.