Clicky


Noodweer veroorzaakt grote overlast in deel Duitsland

Noodweer veroorzaakt grote overlast in deel Duitsland
30-01-2022 14:40 | Weer en Verkeer | auteur ANP/DPA/BELGA

HAMBURG - De storm Nadia, die in de nacht van zaterdag op zondag over het noorden en oosten van Duitsland trok, heeft voor grote overlast gezorgd. In de deelstaat Brandenburg kwam iemand om het leven toen hij door een omgewaaid verkiezingsbord werd geraakt. Hamburg werd getroffen door een stormvloed en het treinverkeer is ontregeld. Ook voor zondag gelden weerwaarschuwingen.

De hulpdiensten in Duitsland hebben hun handen vol aan het opruimen van de schade. De storm ging gepaard met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Bomen werden ontworteld en blokkeerden wegen en spoorlijnen, kabels van de bovenleiding raakten beschadigd en pannen waaiden van daken.

In Berlijn riep de brandweer zondagochtend mensen op om binnen te blijven en om computers en televisies van het elektriciteitsnet te halen, wegens het gevaar van onweersstormen. Sinds zaterdagavond moesten de hulpdiensten in de Duitse hoofdstad al zo'n 250 keer uitrukken.

Een stormvloed zette zaterdagnacht het stadsdeel Sankt Pauli in Hamburg onder water. Ook kwam een binnenvaartschip er vast te zitten onder een brug over de Elbe. Andere Duitse kuststeden hadden eveneens te maken met de stormvloed, zoals Bremen. Maar volgens een woordvoerder van het Duitse Federale Maritieme en Hydrografische Agentschap zijn die minder zwaar getroffen. In Bremen raakte ook iemand zwaargewond door een omgevallen boom.

De storm, die buiten Duitsland Malik wordt genoemd, veroorzaakt ook elders in Europa veel overlast. In de Poolse provincie Pommern kwam een 27-jarige man om het leven toen een boom op zijn auto viel. Een andere persoon raakte gewond. Volgens de Poolse autoriteiten zaten zondag zowat 680.000 huishoudens zonder stroom door beschadigde elektriciteitsleidingen. In Tsjechië hadden meer dan 30.000 huishoudens te maken met een stroomstoring.

Voordat de storm Duitsland trof, zorgde die in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk al voor problemen. In het VK kwamen zeker twee mensen om het leven.