Clicky

 
Transport Online - Maandag code oranje in noordwesten en Wadden vanwege zware windstoten

Maandag code oranje in noordwesten en Wadden vanwege zware windstoten

Maandag code oranje in noordwesten en Wadden vanwege zware windstoten
30-01-2022 19:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT - [update 19:02 uur] Het KNMI heeft voor maandag code oranje in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied en code geel voor de rest van Nederland uitgeroepen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder van zware windstoten ondervinden. De naderende storm heeft ook een naam: Corrie, naar de eerste vrouwelijke meteoroloog die in 1964 in dienst kwam bij het KNMI. Rijkswaterstaat adviseert het verkeer extra goed op te letten, vooral met aanhangers en vrachtwagens.

Vanaf maandagochtend vroeg komen er in de kustprovincies zware windstoten voor. Met name in de tweede helft van de ochtend heeft het noordwesten van het land te maken met zeer zware windstoten van 90 tot 110 km/uur. In het (noord)westelijk kustgebied, mogelijk ook rondom het IJsselmeer, komen dan zeer zware windstoten van 100-120 km/uur voor. Dieper landinwaarts worden zware windstoten van 75-90 uur verwacht.

De wind neemt later in de middag weer geleidelijk af. Voor zondag is er geen waarschuwing afgegeven.

Ook Weer.nl meldt dat ons land zich kan opmaken voor storm Corrie. Het hoogtepunt van de storm wordt maandag volgens het weerplatform bereikt tussen 08.00 en 12.00 uur. In die tijd zou het ook tot een officiële storm kunnen komen, waarbij een uur lang minstens windkracht 9 wordt gemeten. Er is niet alleen veel wind, ook valt er van tijd tot tijd regen.

Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Het KNMI stelt de namenlijst voor stormen samen met de weerdiensten uit Groot-Brittannië (Met Office) en Ierland (Met Éireann). Het kan gebeuren dat de weerdiensten uit Groot-Brittannië of Ierland een storm al een naam geven voordat die Nederland bereikt. Dit is het geval bij storm Corrie, die door het Britse Met Office zwaar genoeg bevonden werd om het een naam te geven.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions