Clicky

 
Transport Online - Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar

Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar

Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar
29-01-2022 10:13 | Algemeen | auteur ANP

BORN - De actievoerders in het Sterrebos in Limburg zitten na 24 uur nog steeds in de bomen. Dat meldt actiegroep Red het Sterrebos op Twitter. De politie houdt iedereen aan die het bos in of uit gaat.

De activisten zitten volgens Red het Sterrebos zonder eten of drinken in de bomen. "Onze bosbeschermers zitten al meer dan 24 uur in de boom in #Sterrebos en we mogen ze geen eten of drinken brengen." De club roept de burgemeester van Sittard, Hans Verheijen, op om het aangeven van eten en drinken toe te staan.

Voor een weg die naar het bos leidt staat een bordje met 'Verboden toegang'. De politie laat weten dat ze inderdaad iedereen tegenhoudt die het bos in wil. Ook mensen die voedsel willen brengen aan de actievoerders worden tegengehouden, zegt een woordvoerder desgevraagd.

De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze willen voorkomen dat zeven hectare van het Sterrebos verdwijnt om uitbreiding van de productiehallen van autoproducent VDL Nedcar mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen van de kap van het bos gewoon konden doorgaan. Of de bomen ook daadwerkelijk mogen worden gekapt, is nog niet bekend. Daarover doet de hoogste bestuursrechter binnenkort uitspraak in een zaak die door milieugroeperingen is aangespannen.

Volgens een van de activisten is de autoproducent verantwoordelijk voor het tegenhouden van eten en drinken voor de groep in de bomen. "Ze zetten in op uithongeren en uitputting." VDL zegt in een reactie dat de gemeente en niet het bedrijf verantwoordelijk is voor de handhaving. Het bevreemdt de woordvoerder dat de actievoerders vooraf aangaven dat ze voorbereid waren op een langere aanwezigheid in het bos, maar dat ze nu al roepen om eten en drinken.

De burgemeester komt later op de ochtend met een reactie. "Mensen die zich in het bos bevinden, plegen een strafbaar feit", wil de woordvoerder al wel kwijt. "Dat is ook kenbaar gemaakt."

Foto's

  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden