Clicky

 
Transport Online - Britse overheid waarschuwt voor gevaar cyberaanvallen om Oekraïne

Britse overheid waarschuwt voor gevaar cyberaanvallen om Oekraïne

Britse overheid waarschuwt voor gevaar cyberaanvallen om Oekraïne
28-01-2022 11:06 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt bedrijven dat ze vanwege de situatie in Oekraïne rekening moeten houden met cyberaanvallen. Ondernemingen worden door het Britse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgeroepen de beveiliging van hun computersystemen aan te scherpen.

De spanning tussen Rusland en het Westen over Oekraïne is de laatste tijd flink opgelopen. Rusland eist garanties dat het Oost-Europese land nooit kan toetreden tot de NAVO, maar die heeft het niet gekregen. Moskou heeft een grote legermacht naar de grens met Oekraïne gestuurd en in westerse hoofdsteden wordt gevreesd voor een invasie.

De Britse NCSC zegt onderzoek te doen naar berichten over recente cyberincidenten in Oekraïne. Die zouden vergelijkbaar zijn met de manier waarop Rusland in het verleden heeft geopereerd. "Zoals bij de verwoestende NotPetya-aanval in 2017 en cyberaanvallen tegen Georgië." De Britten denken dat Russische hackers daar verantwoordelijk voor waren.

Gijzelsoftware

De gijzelsoftware NotPetya trof destijds ook bedrijven in Nederland. Het kon zich verspreiden via automatische updates van een Oekraïens programma en legde onder meer computersystemen plat in de haven van Rotterdam.

Het NCSC zegt geen aanwijzingen te hebben dat hackers het specifiek op Britse bedrijven hebben voorzien vanwege de situatie in Oekraïne. Toch worden organisaties opgeroepen om maatregelen te nemen die de kans op grote schade bij een cyberaanval kunnen verkleinen, zoals het maken van backups.

Zorgen

Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum meldde afgelopen week al dat veel organisaties en bedrijven zich zorgen maken "over de situatie die momenteel speelt tussen Oekraïne en Rusland". In het verleden vonden ook al cyberaanvallen plaats als de spanning tussen de landen opliep.

"Ook nu worden diverse digitale aanvallen uitgevoerd", meldde de Nederlandse instantie dinsdag. "Het NCSC heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat deze aanvallen impact zullen hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen in de toekomst ook niet uit."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden