Clicky

 
Transport Online - Wielrenster Amy Pieters maand na trainingsongeval nog niet bij kennis

Wielrenster Amy Pieters maand na trainingsongeval nog niet bij kennis

Wielrenster Amy Pieters maand na trainingsongeval nog niet bij kennis
27-01-2022 15:55 | Sport | auteur ANP

BUNDE - Wielrenster Amy Pieters wordt nog altijd behandeld voor ernstig hersenletsel in een Nederlands ziekenhuis na haar zware val tijdens een training in Spanje vlak voor kerst. De wielrenster ademt zelfstandig, maar is ruim een maand na het ongeval nog altijd niet bij kennis.

Dat meldt haar ploeg SD Worx die donderdag een nieuwe verklaring over de gezondheidstoestand van de 30-jarige Pieters naar buiten bracht. "De familie Pieters krijgt veel vragen over de huidige stand van zaken, maar er is vooralsnog weinig verandering te melden over de situatie, die door de familie als onzeker wordt ervaren."

Pieters kwam op 23 december ten val tijdens een wegtraining van de nationale baanploeg, in de buurt van het Spaanse Calpe. Ze verloor daarbij het bewustzijn. In het ziekenhuis van Alicante onderging ze een schedeloperatie, waarmee artsen de druk in haar hoofd wegnamen die was ontstaan door de val. Op 6 januari werd ze vervoerd naar Nederland.

Neurochirurg en neurotraumaspecialist Wilco Peul behandelt haar. Hij meldt in de verklaring dat Pieters een zeer ernstig hersenletsel heeft, waarbij ze de eerste levensreddende operatie naar omstandigheden goed heeft doorstaan. "Qua langzaam herstel is ze nu, een maand na het ongeluk van de intensive care overgeplaatst naar een klinische afdeling", staat in de verklaring. "Dit is bij iedere patiënt met zeer ernstig hersenletsel een lange periode van onzekerheid, waarin hersteloperaties kunnen leiden tot wisselingen in bewustzijn."

Volgens de behandelende neurochirurg is enige verbetering te zien in haar bewustzijn, maar Pieters is niet wakker. "Het vervolg is nog onvoorspelbaar. De verwachting is dat ze na haar ziekenhuisopname, als haar situatie qua lichamelijke gezondheid stabiel is, nog een langdurige revalidatie periode tegemoet gaat", aldus de verklaring.

Pieters is de dochter van voormalig bondscoach Peter Pieters. De Noord-Hollandse is een succesvol baanwielrenster met onder meer drie wereldtitels samen met Kirsten Wild op de koppelkoers. Ook op de weg boekte ze een aantal aansprekende zeges. Zo won ze afgelopen zomer het NK op de weg en veroverde ze in 2019 de Europese titel. Op de baan nam ze twee keer deel aan de Olympische Spelen. "De situatie brengt voor Amy en haar familie een emotioneel zware en onzekere periode mee. De familie wil iedereen bedanken voor de steun", sluit SD Worx de verklaring af.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden