Clicky

 
Transport Online - Docent cel in voor plegen ontucht met minderjarige leerlingen

Docent cel in voor plegen ontucht met minderjarige leerlingen

Docent cel in voor plegen ontucht met minderjarige leerlingen
27-01-2022 14:02 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 42-jarige (voormalige) docent uit Amersfoort voor het plegen van ontucht met vier minderjarige leerlingen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van vijf jaar. Daarbij legt de rechtbank een beroepsverbod op van vijf jaar. 

De zaak kwam aan het rollen toen 1 van de slachtoffers op 3 februari 2020 naar de leiding van haar school in Zevenaar stapte. Daarop meldden zich nog twee slachtoffers. De man noemde zelf tegenover de politie nog meer namen van leerlingen. Daarop benaderde de politie nog twee slachtoffers die destijds op een school in Leerdam zaten, waar de man toen als docent werkte. Zij hebben uiteindelijk ook aangifte gedaan. 

In vier van de vijf gevallen vindt de rechtbank de feiten wettig en overtuigend bewezen omdat de verklaringen van de slachtoffers betrouwbaar zijn en er ook ander bewijs voor is. De rechtbank spreekt de man van één van de tenlastegelegde feiten vrij.

De feiten waaraan de man zich schuldig maakte hebben veelal zeer nadelige gevolgen voor de minderjarige slachtoffers, in de zin van psychische en emotionele schade. Deze schade zal vaak nadelige gevolgen hebben voor de verdere (psychische) ontwikkeling van de slachtoffers.

De slachtoffers waren aan zijn opleiding toevertrouwd en er was sprake van een gezagsrelatie. Een middelbare school zou een veilige plaats moeten zijn voor leerlingen. Een docent zou zijn leerlingen moeten beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in plaats van ze daaraan bloot te stellen. De man beschaamde het vertrouwen dat zijn leerlingen, hun ouders en zijn collega-docenten in hem mochten stellen op grove wijze.

De rechtbank vindt alleen een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur passend. Het voorwaardelijk deel geldt als stok achter de deur om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat en om de reeds ingezette behandeling te verzekeren. De rechtbank bepaalt dat de opgelegde voorwaarden en het reclasseringstoezicht direct uitvoerbaar zijn.

Tot slot wijst de rechtbank de vorderingen van 2 slachtoffers voor een groot deel toe. Het gaat hier om een geldbedrag van telkens ongeveer 1500 euro. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden