Clicky

 
Transport Online - Maersk deelt miljoenen weerwaarnemingen om klimaatwetenschap te helpen

Maersk deelt miljoenen weerwaarnemingen om klimaatwetenschap te helpen

Maersk deelt miljoenen weerwaarnemingen om klimaatwetenschap te helpen
27-01-2022 11:31 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

KOPENHAGEN - AP Møller-Maersk (Maersk) kondigt aan dat het alle historische en toekomstige oceaanweerwaarnemingen openbaar maakt voor gratis gebruik door de wetenschap over de hele wereld. De gegevens die sinds 2012 door Maersk-schepen zijn verzameld, verhogen de openbaar beschikbare gegevens over het oceaanweer met 28 procent.

Het doel is om klimaatonderzoek en weersvoorspellingen te ondersteunen door weergegevens te verstrekken van de oceanen over de hele wereld, waar de gegevensdekking op grondniveau klein is en de meeste gegevens afkomstig zijn van satellietwaarnemingen die hun beperkingen hebben.

"Bemanningen en schepen van Maersk verzamelen al jaren weerwaarnemingen en we zijn er trots op dat we deze gegevens nu kunnen delen en onderzoekers kunnen helpen een beter begrip te krijgen van de impact die klimaatverandering heeft op onze omgeving", aldus Aslak Ross, Hoofd Marine Standards bij Maersk

De waarnemingen kunnen onder meer een nauwkeuriger beeld geven van hoe de oceaancondities op het oppervlak en de interactie met de atmosfeer zich sinds 2012 hebben ontwikkeld.

9 miljoen waarnemingen

De gegevens, meer dan 9 miljoen waarnemingen, zullen worden gedeeld via het Global Ocean Observing System (GOOS), dat gezamenlijk wordt beheerd door UNESCO en de World Meteorological Organization (WMO). GOOS verzamelt oceaanweerwaarnemingen voor klimaatwetenschap en levert input voor weersvoorspellingen.

"Als lid van de wetenschappelijke gemeenschap ben ik verheugd dat we toegang krijgen tot deze unieke dataset. De gegevens zullen helpen om de toestand van het oceaanoppervlak in het verleden beter te beperken, maar ook om toekomstige voorspellingen te verbeteren - van weer tot klimaat", zegt Dr. Johannes Karstensen van GEOMAR, Helmholtz Center for Ocean Research in Kiel, Duitsland

Met alle 300 schepen die eigendom zijn van Maersk die meerdere keren per dag gegevens delen, deelt Maersk elke dag meer dan 7.000 waarnemingen. Sommige schepen geven zelfs live gegevens door aan weerdiensten over de hele wereld. In samenwerking met de Nationale Meteorologische Dienst van Duitsland heeft Maersk op verschillende van zijn schepen automatische weerstations geïnstalleerd. Dit zijn gekalibreerde meetstations van onderzoekskwaliteit die een grotere verscheidenheid aan datapunten met een hogere kwaliteit verzamelen, waardoor de bijdrage aan weersvoorspellingen en klimaatwetenschap nog verder wordt verbeterd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden