Clicky

 
Transport Online - Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland
26-01-2022 23:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON/BRUSSEL - De Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap verwerpen de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht, zeggen ze. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen.

Moskou wil de garantie dat buurland Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO. Ook moeten alle NAVO-troepen weg uit NAVO-lidstaten die ooit deel uitmaakten van het communistische Oostblok. Maar Washington en de westerse alliantie hebben Rusland laten weten dat ze daar niets voor voelen.

Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukt de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. Aan dat principe zal de NAVO nooit morrelen, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. Hij wil na een vraag van een journalist zelfs niet uitspreken dat Oekraïne de eerste jaren helemaal niet klaar is om toe te treden, terwijl dat volgens waarnemers evident is.

Dialoog

Blinken en Stoltenberg beklemtonen wel open te staan voor dialoog met Moskou. Ook al blijft Rusland de spanningen opdrijven door nog meer troepen en militair materieel samen te trekken rond Oekraïne, nu ook in buurland Belarus. Dat noemt Moskou dan wel een oefening, maar "we hebben eerder gezien dat een oefening als dekmantel diende voor een aanval", waarschuwt Stoltenberg. Rusland lijfde toen het Oekraïense schiereiland de Krim in.

Dialoog is in beider belang, houdt Stoltenberg Rusland nog eens voor. De NAVO stelt voor weer nauwer te gaan overleggen, zoals het bondgenootschap en de oude rivaal vroeger deden. Ook kunnen beide kampen opener worden over hun militaire kracht en manoeuvres en kunnen ze afspreken hun wapenarsenaal samen af te bouwen. Verder moet er bijvoorbeeld weer een onderlinge hotline komen voor noodgevallen. Dat is allemaal niet nieuw, erkent de Noor. Maar dat het zoals gewenst op papier is gezet, gedetailleerd en concreet, toont al een uitgestoken hand, hoopt hij.

Ook Blinken denkt dat de reactie van Washington een "serieuze diplomatieke weg" biedt. Volgens hem hebben de Amerikanen goed gekeken naar de Russische zorgen. Het is aan de Russen te besluiten hoe ze reageren, aldus Blinken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions