Clicky

 
Transport Online - Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredactrice Big Brother, overleden

Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredactrice Big Brother, overleden

Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredactrice Big Brother, overleden
26-01-2022 17:12 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - Journalist en eindredacteur Hummie van der Tonnekreek is op 19 januari op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft goede vriend en televisieproducent Gijs van Dam woensdag namens de familie bekendgemaakt. Zij overleed aan de gevolgen van longkanker. Van der Tonnekreek werd vooral bekend bij het grote publiek toen zij in 1999 hoofdredacteur werd van het televisieprogramma Big Brother.

Van der Tonnekreek was een van de mensen die het revolutionaire programma, waarin bewoners van een afgesloten huis 24 uur per dag met camera's werden gevolgd, vormgaf. De betrokkenheid bij de show leverde haar de titel 'oermoeder' van Big Brother op.

Na het succes van de eerste reeks bleef zij verbonden aan het programma. Ook ontwikkelde Van der Tonnekreek de zogenoemde 'programmabijbel' voor de talloze buitenlandse edities van het programma. Ze toonde zich afgelopen jaar zeer kritisch over de doorstart van Big Brother in Nederland.

In De Telegraaf zei de oud-eindredacteur dat "de ziel van het project" miste. "Wat wij deden was steengoed. De makers van nu hebben het gewoon slecht gemaakt." Een belangrijk probleem was volgens Van der Tonnekreek dat de bewoners zich niet genoeg aan elkaar hechtten en zo ook niet het hart van de kijker wisten te winnen.

Voordat zij bekend werd met Big Brother, rondde Van der Tonnekreek een studie rechten af en was werkzaam in de bladenwereld. Zij begon als redacteur bij de Margriet, maar maakte vooral carrière als verslaggever bij roddelbladen als Story, Privé en Weekend. Van die laatste was zij jarenlang hoofdredacteur, totdat zij in 1998 na een hoogopgelopen arbeidsconflict moest vertrekken. De rechter gaf haar gelijk en veroordeelde Weekend tot een afkoopsom van drie jaarsalarissen.

Volgens producent Paul Römer was Van der Tonnekreek "een zeer intelligente vrouw die ten onrechte door veel mensen werd ondergewaardeerd en onderschat". Het tweetal stond in 1999 aan de basis van Big Brother. "John de Mol had haar gespot, ik dacht vooral: moet ik nou echt gaan samenwerken met de oud-hoofdredacteur van een roddelblad?", bekent Römer. Maar na een paar minuten was hij overstag. "Ze had geen flauw benul van tv maken. Maar zij had zoveel kennis van mensen. En dat moest Big Brother worden: een programma dat ging over mensen en intermenselijke relaties. Niemand kon die beter doorgronden dan Hummie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,369
Diesel2,098

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden