Clicky

 
Transport Online - Soumaya Sahla legt tafelvoorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiek

Soumaya Sahla legt tafelvoorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiek

Soumaya Sahla legt tafelvoorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiek
26-01-2022 14:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Na kritiek van rechtse oppositiepartijen onder leiding van de PVV, stopt voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldt ze in een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes. Sahla blijft wel lid van de VVD. Ze zegt spijt te hebben van de "zwarte bladzijden in mijn leven".

Hoes zegt in de verklaring dat het partijbestuur "met instemming kennis genomen" heeft van het besluit van Soumaya. De partij voelde "ongemak" omdat Sahla eerder nog niet "publiekelijk spijt" heeft betuigd voor haar verleden. Sahla, protegé van VVD-prominent Frits Bolkestein, werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Eerder zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans al dat ze zich "ongemakkelijk" voelde over de positie van Sahla. Hoes zegt het zichzelf "kwalijk" te nemen dat het "veel te lang geduurd" heeft voordat de partij zich over de kwestie boog.

Tijdens het debat over de regeringsverklaring, haalde PVV-leider Geert Wilders hard uit naar de VVD en Sahla. De moordenaar van Theo van Gogh behoorde ook tot de Hofstadgroep, en de groep had ook Wilders in het vizier. "De commotie die is ontstaan zit mijn positieve bijdrage op dit moment in de weg", zegt Sahla in een reactie op alle kritiek.

Sahla was bij het thematische netwerk Veiligheid en Justitie tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering. Als vrijwilliger zwengelde zij vooral debatten aan over dit onderwerp. Het netwerk wordt aangestuurd door een voorzitter en secretaris.

Daphne Lodder, voorzitter van de aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie JOVD, is niet gecharmeerd van de houding van de partij. Ze noemt het een "erg verkeerd signaal dat de VVD afgeeft richting niet alleen mevrouw Sahla, maar de gehele samenleving".

"Een gederadicaliseerde die zich inzet om precies dié radicalisering te voorkomen is een voorbeeld van verbinding, optimisme, vooruitgang en het nemen van verantwoordelijkheid", schrijft Lodder op Twitter.

Eerder trad ook een ander veroordeeld lid van de Hofstadgroep, Jason Walters, naar buiten als iemand die volledig is gederadicaliseerd. Hij waarschuwt voor de risico's van jihadisten die de komende jaren na hun celstraf vrijkomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden