Clicky

 
Transport Online - Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding
25-01-2022 23:46 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG

LONDEN/MOSKOU - Westerse leiders hebben dinsdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als dat buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zei dat onder meer de export van hightech naar Rusland zal worden beperkt.

Het zou volgens hem onder meer gaan om technologie op het gebied van ruimtevaart, quantum computers en kunstmatige intelligentie. Technologieën die Rusland nodig heeft om zijn industrie te moderniseren en om een vooraanstaande rol te in de ruimtevaart te spelen. Dat laatste is een belangrijke ambitie van de Russische president Poetin.

Premier Johnson liet doorschemeren dat Rusland mogelijk zal worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Johnson zei daarover te overleggen met de VS. "Er bestaat geen enkele twijfel dat dit een zeer krachtig wapen zou zijn", aldus de premier.

Energiesector

In reactie op Johnsons uitlatingen zei de vicevoorzitter van de Russische senaat, Nikolai Zjoeravljov dat in dat geval Europa geen gas en grondstoffen meer kan importeren uit Rusland. "Als Rusland wordt uitgesloten van SWIFT, zullen we geen buitenlandse valuta meer ontvangen, maar onze afnemers - met op de eerste plaats de Europese landen - zullen onze waren niet meer ontvangen", aldus Zjoeravljov tegen persbureau Tass.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van documenten dat het heeft ingezien dat Duitsland er bij de VS op heeft aangedrongen om de energiesector vrij te stellen, als besloten wordt om Rusland van het internationale betalingsverkeer uit te sluiten. Op die manier zou het Russische gas kunnen blijven stromen. Ook andere Europese landen zouden hier op aandringen.

Gas

Ongeveer een derde van het gas dat in de Europese Unie wordt gebruikt komt uit Rusland. De Amerikaanse regering heeft Rusland gewaarschuwd de gasleveranties aan Europa niet als wapen te gebruiken. Ondertussen overleggen de VS met landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië om in de komende weken meer gas en olie aan Europa te leveren.

Woensdag zullen vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne elkaar in Parijs ontmoeten om over de spanningen tussen beide landen te praten, meldde het kantoor van de Franse president Macron. Frankrijk en Duitsland zullen bij de gesprekken als bemiddelaars optreden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden