Clicky

 
Transport Online - Hoekstra: ambassadepersoneel Kiev kan desgewenst naar Nederland

Hoekstra: ambassadepersoneel Kiev kan desgewenst naar Nederland

Hoekstra: ambassadepersoneel Kiev kan desgewenst naar Nederland
24-01-2022 19:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Personeel van de Nederlandse ambassade in Oekraïne dat naar Nederland terug wil, krijgt die kans. Maar Nederland ziet, anders dan de Amerikanen en Britten, nog altijd geen reden om medewerkers terug te halen, zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

De keuze voor evacuatie "is een enorm dilemma", zegt Hoekstra. Te vroeg terughalen zou olie op het vuur kunnen gooien van het al zo verhitte conflict tussen Rusland en het Westen. Maar te laat is ook een schrikbeeld, met de chaotische evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kabul afgelopen zomer nog zo vers in het geheugen.

Net als Frankrijk en Duitsland vindt Nederland Oekraïne nog niet te onveilig voor personeel. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die maandag per videoverbinding aanschoof bij het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, bracht hen niet op andere gedachten. Maar "we hebben wel aangegeven dat, zou het zo zijn dat medewerkers zelf of hun familie terug willen naar Nederland, daar uiteraard de mogelijkheid voor bestaat", zei Hoekstra na afloop. Of daar al om is gevraagd, kon een woordvoerder niet meteen zeggen.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben veel grotere ambassades die niet zomaar geheel in veiligheid kunnen worden gebracht. Maar ook die sluiten hun deuren niet helemaal, zegt Hoekstra.

Aan andere Nederlanders die in Oekraïne verblijven, vraagt Hoekstra om zich af te vragen of dat echt nodig is en om zelf goed op te letten of de toestand niet plotseling verslechtert. Hij benadrukt dat de val van Kabul en de daaropvolgende ontruiming "echt anders" was. Anders dan uit Afghanistan destijds kunnen Nederlanders voorlopig "zonder beperkingen" uit Oekraïne vertrekken. Het land deelt een grens en goede verbindingen met EU- en NAVO-landen als Polen en Roemenië.

De EU-buitenlandministers hebben EU-buitenlandchef Josep Borrell gevraagd sancties te bedenken voor het geval Rusland Oekraïne zou aanvallen. Maar ze gaan er niet op vooruitlopen bij welke daad precies Rusland welke strafmaatregel mag verwachten. Hoekstra sluit geen enkele sanctie uit, maar wil ook niet zeggen of het dus ook denkbaar is dat Rusland bijvoorbeeld uitgesloten wordt van het internationale betalingsverkeer. Het antwoord zal "fors" en "snel" zijn, wilde hij enkel kwijt. En verder zou hem, bij zijn eerste treffen met de EU-buitenlandministers, vooral hun eensgezindheid zijn opgevallen.

Juist de precieze uitwerking van de sancties lijkt de EU-landen geregeld uiteen te spelen. Zwaargewicht Duitsland aarzelt, terwijl oostelijke lidstaten steevast een harde lijn voorstaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden