Clicky


Opvallend veel coronapatiënten onder de 30 opgenomen

Opvallend veel coronapatiënten onder de 30 opgenomen
24-01-2022 17:05 | Coronavirus | auteur ANP

ZEIST - De instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar in ziekenhuizen is nog niet eerder zo hoog geweest als nu, signaleert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum, dat dagelijks rapporteert over de coronacijfers van ziekenhuizen, kan hiervoor nog geen goede verklaring geven. De stijging is zichtbaar op de verpleegafdelingen.

De besmettingscijfers onder jonge mensen waren de afgelopen weken zeer hoog. "Daar maakten we ons niet zo'n zorgen over, want deze leeftijdsgroepen lopen de laagste risico's, maar onze dataspecialisten sloegen op de hoge opnamecijfers aan", zegt een woordvoerster van het LCPS. Ze hoopt dat over enkele dagen meer duidelijk is. Het LCPS gaat de onderliggende data bestuderen, maar wil die nu nog niet delen.

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek de afgelopen weken dat vooral in de jongere leeftijdsgroepen veel mensen het virus hebben opgelopen. In de laatste wekelijkse rapportages lag het aantal besmettingen het hoogst onder de 18- tot 24-jarigen. In die groep werden zo'n 3.000 gevallen per 100.000 inwoners genoteerd. Dat zijn meer dan zes keer zoveel besmettingen als onder zestigers en zelfs veertien keer zoveel als onder mensen van 70 tot en met 79 jaar.

De openstaande vraag is nog of de stijgende ziekenhuisopnames onder jonge mensen geheel verklaard kunnen worden door de enorm toegenomen besmettingen onder 30-minners.

Een verband met de manier waarop coronapatiënten worden geregistreerd, ligt volgens de woordvoerster niet voor de hand. Als iemand die om een andere reden is opgenomen in het ziekenhuis positief test op het coronavirus, telt die patiënt ook als coronapatiënt mee in de statistieken. Daar is voor gekozen, omdat de patiënt dan geïsoleerd moet worden van anderen, net zoals de mensen die wel primair vanwege een corona-infectie zijn opgenomen. "Maar dat gaat om kleine aantallen", zegt de woordvoerster daarover.

Het LCPS kan nog niet zeggen in welk deel van de leeftijdsgroep onder de 30 jaar de toename zich vooral voordoet. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Károly Illy, heeft in elk geval geen berichten gekregen over een toename van ziekenhuisopnames onder kinderen met Covid-19, zo laat hij desgevraagd weten.

Als iemand met Covid-19 wordt opgenomen in het ziekenhuis, is dat vaak zo'n twee weken nadat diegene besmet is geraakt. Van de omikronvariant, die in korte tijd de deltavariant van het virus heeft verdrongen, is uit onderzoek bekend dat die over het algemeen een stuk minder vaak ziekenhuisopnames veroorzaakt dan zijn voorganger.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,978
Diesel1,662

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions