Clicky

 
Transport Online - Statiegeld voor kleine flessen sap met water en suiker

Statiegeld voor kleine flessen sap met water en suiker

Statiegeld voor kleine flessen sap met water en suiker
24-01-2022 16:43 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Plastic flessen met sap waar water en suiker aan is toegevoegd, worden als frisdrank beschouwd en vallen daardoor onder de statiegeldregeling. Dat betekent dat deze dranken in kunststofflessen niet meer mogen worden verkocht zonder het heffen van statiegeld. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan Recycling Netwerk Benelux (RNB) laten weten in een reactie op het door RNB ingediende handhavingsverzoek.

De ILT heeft de levensmiddelenbranche Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en Statiegeld Nederland op de hoogte gebracht van deze beslissing. Ook om duidelijkheid te geven over de statiegeldregeling.

Het besluit van de ILT sluit aan bij de uitspraak van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar. Op 15 december 2021 meldde de staatssecretaris: “De regelgeving bepaalt dat statiegeld verplicht is voor alle plastic flessen waar water of frisdrank in is verpakt. Een frisdrank staat in de regelgeving gedefinieerd als water met suiker of zoetstoffen, waaraan koolzuur, aroma’s, eetbare bestanddelen van vruchten of planten, vruchten- of plantensappen, technische hulpstoffen, of additieven kunnen zijn toegevoegd. Zodra een drank aan deze definitie voldoet, is statiegeld verplicht.” (brief IENW/BSK-2021/333893)

Supermarkt en fabrikant

De supermarkten Albert Heijn en Jumbo en fabrikant Riedel hebben van de ILT een waarschuwingsbrief ontvangen. Op een aantal producten dat door hen wordt verkocht, wordt geen statiegeld geheven terwijl deze producten wel onder de statiegeldregeling vallen. Deze partijen krijgen 3 maanden de tijd om de betreffende producten alsnog aan de statiegeldverplichting te laten voldoen.

De ILT onderzoekt aan het einde van het tweede kwartaal 2022 of alle supermarkten zich aan de statiegeldregeling houden. Voor flessen met 100 procent sap en zuivel geldt een uitzondering op de statiegeldplicht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden