Clicky

 
Transport Online - NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa
24-01-2022 11:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De NAVO stuurt versterkingen naar Oost-Europese lidstaten en brengt troepen in gereedheid. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten op voor een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Nederland kondigde eerder aan twee F-35's naar Bulgarije te sturen en heeft een amfibisch transportschip, met landingsvaartuigen en helikopters, en twee landeenheden klaarstaan. Verder zendt Frankrijk versterkingen naar Roemenië en Denemarken naar Litouwen en de Oostzee.

Alle maatregelen

Stoltenberg "verwelkomt de extra troepen die de bondgenoten bijdragen". De NAVO zal "alle maatregelen blijven nemen die nodig zijn om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen, ook door het oostelijke deel van de alliantie te versterken".

De NAVO-baas wijst erop dat de NAVO voor het eerst troepen in Polen en de Baltische staten stationeerde na de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Die moesten "duidelijk maken dat een aanval op één bondgenoot als een aanval op de hele alliantie wordt beschouwd".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden