Clicky

 Rusland wil dat NAVO-troepen Roemenië en Bulgarije verlaten

Rusland wil dat NAVO-troepen Roemenië en Bulgarije verlaten
21-01-2022 15:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland heeft de NAVO verzocht haar troepen en materieel uit Roemenië en Bulgarije terug te trekken, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Moskou staat Rusland in zijn recht met het verzoek: "De veiligheidsgaranties die Rusland van het Westen verlangt, omvatten bepalingen die de NAVO-troepen verplichten Roemenië en Bulgarije te verlaten. Moskou heeft juridisch bindende garanties van de NAVO geëist dat het blok stopt met zijn expansie en terugkeert naar zijn grenzen van 1997."

NAVO-terugtrekking zou volgens het Kremlin voor Bulgarije en Roemenië betekenen dat alle buitenlandse troepen, wapens en ander militair materieel uit die landen worden verwijderd. Beide landen traden in 2004 officieel toe tot het militaire pact.

Dialoog

De Bulgaarse premier Kiril Petkov zei in een reactie op Moskou dat Bulgarije "alleen in coördinatie met zijn NAVO-bondgenoten over zijn defensieplannen zal beslissen". Hij riep Rusland op een dialoog aan te gaan met het Westen om de spanningen te de-escaleren. "Bulgarije is een soeverein land, dat lang geleden zijn keuze heeft gemaakt door lid van de NAVO te worden. Als zodanig besluiten wij alleen om de verdediging van ons land te organiseren in coördinatie met onze partners," aldus Petkov.

Roemenië heeft de Russische eis dat de NAVO-troepen moeten worden teruggetrokken als onderdeel van veiligheidsgaranties om de crisis in Oekraïne te de-escaleren afgewezen. "Een dergelijke eis is onaanvaardbaar en kan geen deel uitmaken van een onderhandeling", aldus het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken.

F-35

Nederland levert dit jaar extra bijdrages aan de NAVO in het kader van de oplopende spanningen met Rusland. Voor het eerst worden Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen ingezet in het buitenland. Twee F-35's gaan in april en mei in Bulgarije het luchtruim bewaken.

De spanningen tussen Rusland en het Westen over verschillende landen in Oost-Europa zijn de afgelopen tijd opgelopen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde donderdag dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne momenteel te bedreigen met de opbouw van een grote troepenmacht aan de grens.

Blinken herhaalde ook het Amerikaanse standpunt dat Rusland het principe schendt dat naties hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions