Clicky

 
Transport Online - Telecombedrijven VS houden 5G rond vliegvelden voorlopig uit

Telecombedrijven VS houden 5G rond vliegvelden voorlopig uit

Telecombedrijven VS houden 5G rond vliegvelden voorlopig uit
18-01-2022 23:44 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

WASHINGTON - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon hebben afgesproken hun 5G-masten rondom vliegvelden voorlopig nog niet aan te zetten. Dat deden ze na gesprekken met regeringsfunctionarissen die erop gericht waren om verstoringen van het vliegverkeer te voorkomen. De snelle mobiele verbindingen maken gebruik van frequenties die dicht bij die van sommige vliegtuigapparatuur liggen en dat zou mogelijk tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA had eerder al aangekondigd verschillende vliegtuigtypen een vliegverbod op te leggen voor vliegvelden waar een 5G-netwerk zou worden aangezet. Vooral hoogtemeters zouden van slag kunnen raken, wat bij de landing gevaar op zou kunnen leveren. Zo'n 45 procent van alle vliegtuigen in de VS is in ieder geval gedeeltelijk beschermd tegen mogelijke storingen door de 5G-signalen.

De telecombedrijven hadden begin deze maand al aangekondigd de uitrol van de snelste variant van 5G op vijftig vliegvelden met zes maanden zou worden uitgesteld. Na oproepen van de FAA en luchtvaartsector komen daar nu nog zeker 24 luchthavens bij. Zowel AT&T als Verizon meldde de 5G-uitrol vrijwillig te beperken. AT&T gaf daarbij wel kritiek dat de luchtvaartsector niet eerder iets had gedaan om de problemen te voorkomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden