Clicky


Berlusconi lijkt presidentscampagne af te blazen

Berlusconi lijkt presidentscampagne af te blazen
18-01-2022 23:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

ROME - Silvio Berlusconi lijkt af te zien van zijn gooi naar het presidentschap van Italië. Die stap zou de kansen van huidig premier Mario Draghi (74) om staatshoofd te worden vergroten.

Meerdere bronnen bevestigen de terugtocht. Berlusconi’s adviseur en rechterhand Vittorio Sgarbi zei dinsdag op de radio dat het plan van de 85-jarige politicus om steun te vergaren onder parlementariërs om staatshoofd te worden "objectief" voorbij is. Berlusconi mist nog ongeveer 100 van de benodigde 505 stemmen, zei hij.

Zelfs Berlusconi moet inmiddels doorhebben dat zijn missie hopeloos is, aldus Sgarbi, die aangaf dat de mediatycoon op zoek is naar een eervolle uitweg door mogelijk een andere kandidaat naar voren te schuiven.

Stemmingen begin volgende week

Rechtse partijen hadden Berlusconi, die kampt met een broze gezondheid, recent nog steun toegezegd. Zijn eigen partij Forza en de uiterst rechtse partijen Lega en de Broeders van Italië gingen recent achter hem staan. Lega-leider Matteo Salvini zou echter hebben laten doorschemeren ook een andere kandidaat te willen steunen. Linkse en centrumpartijen hebben de voorkeur voor een neutralere president.

Ook de centrumrechtse Europese Volkspartij (EPP), Berlusconi zit onder die vlag in het Europees Parlement, heeft zijn kandidatuur ondersteund. De oud-regeringsleider heeft geregeld voor de rechter gestaan, onder meer voor de beruchte bunga-bungafeesten met jonge vrouwen.

De president wordt gekozen door de twee kamers van het parlement en vertegenwoordigers van regio’s. De 80-jarige Sergio Mattarella zwaait na zeven jaar af, de stemmingen over zijn opvolger gaan begin volgende week van start. Die procedure kan dagen in beslag nemen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions