Clicky


Ov-bedrijf Keolis hangt boete van 1,25 miljoen boven het hoofd

Ov-bedrijf Keolis hangt boete van 1,25 miljoen boven het hoofd
18-01-2022 19:19 | Algemeen | auteur ANP

ARNHEM - Openbaarvervoerbedrijf Keolis hangt een boete van 1,25 miljoen euro boven het hoofd, omdat de problemen met de elektrische bussen van het bedrijf maar blijven voortduren. In Gelderland, Overijssel en Flevoland rijden 259 bussen van dit type. Keolis krijgt vijftien dagen de tijd om te laten weten hoe het bedrijf de problemen nu wil gaan oplossen, voordat de boete definitief wordt, aldus de Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer.

De problemen zijn direct begonnen nadat Keolis in 2020 het openbaar vervoer op de lijn IJssel-Vecht ging verzorgen. Het bedrijf is meermalen aangesproken op de slechte kwaliteit van de bussen van het Chinese bedrijf BYD, de grootste elektrische bussenbouwer ter wereld. Op 11 november is Keolis gemaand om iets te doen aan de ergonomie van de chauffeursstoel en aan de isolatie en verwarming van de chauffeurscabine, maar dat is volgens Van der Meer weer niet binnen de gestelde termijn gebeurd.

De problemen leiden volgens de provincies tot een hoger ziekteverzuim en daardoor ontstaan weer problemen met de dienstregeling. Dat zorgt voor imagoschade voor het openbaar vervoer en minder reizigers. Eind van dit jaar wordt de concessie voor de ov-lijn IJssel-Vecht opnieuw gegund. Voor die tijd moeten de bussen tiptop in orde zijn, vinden de provincies.