Clicky


Man (34) in zaak-Dean verdacht van betrokkenheid bij dood

Man (34) in zaak-Dean verdacht van betrokkenheid bij dood
18-01-2022 17:43 | Binnenland | auteur ANP

VROUWENPOLDER - De 34-jarige Belg in de zaak-Dean wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de 4-jarige jongen, meldt de politie. Het onderzoek in de zaak richt zich ook op een woning in Koudekerke in Zeeland. Het gaat om een adres dat de verdachte heeft bezocht. De bewoner is door de politie gehoord, maar wordt niet verdacht.

Zowel een Nederlands als een Belgisch politieteam onderzoekt de ontvoering en het overlijden van het Belgische jongetje. In Nederland is een rechercheteam geformeerd met twintig politiemensen, zegt de politie. Dit onderzoek richt zich op wat de verdachte in Nederland heeft gedaan. Zo wil de politie weten waar hij met het jongetje is geweest en waar zij eventueel verbleven.

Ook Belgische speurders zetten het onderzoek dus voort. Officieel moet nog worden vastgesteld of het kinderlichaam dat maandagavond werd gevonden bij een parkeerplek bij Neeltje Jans van het jongetje is, maar de politie houdt daar wel sterk rekening mee.

Volgens persbureau Belga is ook de Nederlandse vriendin van de ontvoerder gearresteerd. Of en waarvan de Nederlandse R.W. wordt verdacht is onduidelijk.

De man had het jongetje woensdag 12 januari meegenomen uit de Belgische plaats Sint-Niklaas. Hij was de oppas van het kind. De moeder gaf het kind afgelopen weekend op als vermist.

Sinds maandagmiddag werd er rekening mee gehouden dat het tweetal waarschijnlijk in het zuiden van Nederland zou zijn. De auto van de man, een grijze Peugeot, werd gevonden bij een bedrijf in Gorinchem in Zuid-Holland. Hijzelf werd aangehouden in Meerkerk in de provincie Utrecht. Dit gebeurde nadat een getuige een verdachte situatie meldde bij de politie.

Voor het vermiste jongetje werd maandagavond een Amber Alert uitgegeven. Vanwege een technische storing moest het alert handmatig worden verzonden, waardoor niet iedereen een melding ervan kreeg, laat de politie dinsdag weten. Nieuwsmedia, socialemediaplatformen en publieke schermen zoals op Schiphol en NS-stations kregen het bericht wel binnen. Halverwege is de verspreiding van het Amber Alert gestaakt omdat het vermiste jongetje toen dood was aangetroffen.

De man werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor "feiten van kindermishandeling waarbij de dood werd veroorzaakt" van een peuter van twee jaar, meldde het Oost-Vlaamse parket aan persbureau Belga. "De betrokkene heeft zijn straf uitgezeten en de straf kende zijn einde in december 2018", aldus het parket.